Jameel sliep toen er brand uitbrak in azc Middelburg: 'Ze zeiden: er is een vuur, ga naar buiten'

Jameel uit Irak, een van de bewoners van het asielzoekerscentrum in Middelburg, sliep op het moment dat er brand in het gebouw uitbrak. "Ze zeiden: er is een vuur, ga naar buiten", vertelt hij in sporthal De Sprong, waar hij samen met andere asielzoekers wordt opgevangen.
Asielzoekers worden opgevangen in sporthal De Sprong in Middelburg
Asielzoekers worden opgevangen in sporthal De Sprong in Middelburg © Omroep Zeeland
Volgens Jameel ging er een ruzie aan de brand vooraf, tussen een Marokkaan en een Tunesiër. "Ze waren aan het drinken en wiet aan het roken. Het vuur werd daarna aangestoken."

Brand na ruzie

Halsoverkop moesten alle bewoners van het azc het pand verlaten. Jameel vertelt dat ook al zijn persoonlijke spullen daar nog liggen. Er was niet genoeg tijd om die mee te nemen. Jameel is ongerust, "Deze mensen zoeken altijd ruzie en stelen spullen", zegt hij.
Ook Hesham uit Egypte is in De Sprong. Hij zegt dat hij vanochtend het brandalarm hoorde en samen met anderen naar buiten ging. Eenmaal buiten zag hij hoe groot de brand was. Ook hij heeft verhalen over de ruzie gehoord. "Dit was niet zomaar aangestoken door een sigaret, het was echt groter."
Hesham uit Egypte
Hesham uit Egypte © Omroep Zeeland
De asielzoeker uit Egypte baalt ervan dat een bepaald groepje voor onrust zorgt, want verder woont hij naar zijn zin in het azc. Hesham wacht af wat de rest van de dag hem gaat brengen en waar hij verblijft.
Eenmaal buiten zag Hesham hoe groot de brand was
Een man uit Ethiopië, die niet met zijn naam genoemd wil worden, zegt dat het erg koud was toen hij van het ene op het andere moment buiten stond. Hij sliep nog toen hij ineens hoorde dat er brandweer en politie was. Ook hij heeft al zijn spullen achtergelaten en voelt zich niet comfortabel. "Mijn huis staat in brand en ik weet niet wat er gaat gebeuren."
Ethiopiër uit azc stond ineens buiten in de kou
Het is voor de asielzoekers nog onduidelijk waar ze vanavond overnachten. Vanochtend waren er ruim 280 bewoners aanwezig in het pand. Acht mensen zijn lichtgewond geraakt. Zij hebben rook geïnhaleerd. Ook een brandweerman raakte lichtgewond. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.