Zwembad Oostburg tijdelijk dicht, stookkosten te hoog

Zwembad De Eenhoorn in Oostburg gaat tijdens de kerstvakantie dicht. De hoge energiekosten en het uitblijven van duidelijkheid over steunmaatregelen hebben eigenaar Frans Lievens tot deze beslissing gedreven.
Zwembad De Eenhoorn in Oostburg
Het zwembad gaat na de kerstvakantie weer open, zodat de zwemlessen wel gewoon door kunnen gaan © Omroep Zeeland
Lievens baat naast het zwembad in Oostburg ook het zwembad Reynaertland in Hulst uit. Of dat zwembad wel openblijft in de kerstvakantie is nog niet duidelijk. Daarover is Lievens nog in gesprek met de gemeente Hulst.
Dat het Oostburgse zwembad juist in de kerstvakantie dichtgaat, is een bewuste keuze. In die twee weken zijn geen zwemlessen. Kinderen hebben dus niet al te veel last van de sluiting. De sluiting is noodgedwongen, omdat de energiekosten niet meer zijn op te brengen. Deze zijn door de energiecrisis vier keer zo hoog zijn als normaal. Dat komt neer op zo'n 250.000 euro per jaar.

'Buitengewoon opgelucht'

Eind vorige maand was Frans Lievens nog 'buitengewoon opgelucht'. Toen werd bekend dat het kabinet 207 miljoen euro beschikbaar zou stellen voor de zwembaden. Het geld is specifiek bedoeld als tegemoetkoming in de energiekosten. Zwembaden kunnen aanspraak maken op maximaal 160.000 euro.
Wel hield hij toen een slag om de arm omdat er nog veel onduidelijk was over de regeling. De compensatieregeling is wel de redding voor de twee zwembaden van Lievens, omdat hij zonder die tegemoetkoming de deuren helemaal had moeten sluiten. Nu gebeurt dit alsnog, maar vooralsnog wel tijdelijk.