Nieuwkomer JA21 gaat verkiezingen in met oud-consul Gert Heijkoop als lijsttrekker

Een voormalig consul, een oud-kinderburgemeester en een oud-PVV'er. Politieke partij JA21, die op 15 maart 2023 voor het eerst meedoet met de Provinciale Statenverkiezingen, heeft vanavond de Zeeuwse kandidatenlijst bekendgemaakt. Gert Heijkoop uit Kortgene, die tot afgelopen zomer bij het consulaat in de Indiase staat Bangalore werkte, wordt lijsttrekker.
Provinciale Staten Zeeland
Provinciale Staten in Zeeland © ANP
Geert Hogendoorn uit Tholen staat op de tweede plaats. Oud-kinderburgemeester van Kapelle Lars Meiresonne - momenteel stagiair in de Tweede Kamerfractie van JA21 - staat op de derde plaats.
Op plaats vier staat Roland de Wit uit Veere, die in 2020 in opspraak kwam als lid van de Zeeuwse PVV. Zijn toenmalige fractievoorzitter Peter van Dijk spande een rechtszaak tegen hem aan vanwege smaad, nadat hij een Manifest van Wantrouwen ondertekend had. De Wit werd vorig jaar door de rechtbank vrijgesproken.
Op de vijfde plaats staat ondernemer Eddy Hillebrand uit Dishoek. Verder staan op de lijst Ischa Hamelink uit Terneuzen, Frank Verhelst uit Koudekerke, Leonie Edenburg uit Zierikzee en Jan Swart uit Burgh-Haamstede.