Primeur in Nederland: deze nieuwe strepen op de weg moeten je helpen op regenachtige avonden

Het is donker. De regen komt met bakken uit de hemel. De lijnen op de weg zijn amper meer zichtbaar door de hoeveelheid water die erop blijft liggen. Dit heb je als automobilist vast wel eens meegemaakt toch? Dat laatste is mogelijk in de toekomst verleden tijd: de provincie is onlangs een proef gestart met nieuwe strepen op de weg, die veel beter reflecteren in regenachtige situaties. Een primeur in Nederland.
De Rijksweg bij Kapelle - N289
De Rijksweg bij Kapelle, de middelste strepen zijn nieuw © Omroep Zeeland
Als je overdag op de Rijksweg bij Kapelle rijdt en je weet van niets, dan valt het niet op. Let je er wel op, dan zie je dat de lijnen aan de buitenkant witter zijn dan die in het midden. "Maar dat zijn juist niet de nieuwe lijnen", lacht Arnoud de Jong van 3M, de producent die de nieuwe wegmarkering ontwikkelde. "Het gaat om de middelste baan, waarvan de lijnen wat geler van kleur zijn."
Binnen laat De Jong twee stukjes belijning zien. Behalve een licht kleurverschil, lijken ze sterk op elkaar. Het is niet zo dat de een meer zichtbaar lijkt dan de ander. Hij schijnt er met een zaklamp op, nog steeds is het verschil klein. Tot hij er een glas water overheen giet. De oude belijning wordt dof met het laagje water erover, de reflectie is weg. De nieuwe daarentegen licht op, reflecteert flink.
Zie hieronder het verschil:
De nieuwe belijning is onderdeel van een pilot. Zeeland is de eerste provincie die het uitprobeert op twee plekken: 1400 meter op de Nieuwe Vlissingseweg bij Middelburg (de rechtse en de middelste lijn) en zo'n 2,5 kilometer op de Rijksweg bij Kapelle. De belijning ligt er sinds de nacht van 17 op 18 oktober. "Het is een zelfklevende markering, het is als een rol plakband over het asfalt gerold."
De nieuwe wegmarkering is iets duurder, maar zou ook langer mee moeten gaan. "Geld hoeft hier niet leidend te zijn", zegt gedeputeerde Harry van der Maas die infrastructuur in z'n pakket heeft zitten. "Het gaat om de verkeersveiligheid." Hij is enthousiast over de pilot. "Ik ben positief verrast door het resultaat. Je ziet echt dat als er water op komt en je er met je koplampen op schijnt, het veel beter zichtbaar is dan traditionele wegmarkering."
Voorlopig loopt de pilot nog even. Als het de provincie en de weggebruikers bevalt, zien we de nieuwe strepen in de toekomst mogelijk op meer plekken in Zeeland.
Harry van der Maas
Harry van der Maas schijnt licht op de wegbelijning om het verschil in reflectie te zien © Omroep Zeeland