Een lintje wilde hij niet, maar de zilveren Vlissingse Fles vindt Niek Peters 'grandioos'

Niek Peters uit Vlissingen is onderscheiden met de zilveren Vlissingse Fles. Peters kreeg het speldje van burgemeester van den Tillaar, als erkenning voor al zijn vrijwilligerswerk. "Zo'n speldje als dit, vind ik de waardering voor al het vrijwilligerswerk wat je doet voor de stad Vlissingen. Het is grandioos."
Niek Peters zat onder meer 12 jaar in de gemeenteraad van Vlissingen. Toen weigerde Peters een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen. "Ik heb tegen burgemeester Bas van den Tillaar gezegd: doe geen moeite, die wil ik niet. Want ik heb het voor Vlissingen gedaan."

Maritiem Erfgoed Vlissingen

Naast zijn werk voor de gemeenteraad richtte Peters ook de stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen op en haalde daarmee het voormalige marineschip De Mercuur naar Vlissingen, nu een museumschip. "Hij is één van de oprichters en grote voorvechters geweest van de stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen", vertelt Van den Tillaar. "Daar is deze Mercuur natuurlijk het paradepaardje van."
Maar volgens de burgmeester zet Peters zich op meer manieren in om de maritieme geschiedenis van Vlissingen aandacht te geven. "En dat is gezien de geschiedenis van onze stad een heel belangrijk thema."
Marineschip De Mercuur
Marineschip De Mercuur © Omroep Zeeland
Peters zag het niet aankomen dat hij een onderscheiding zou krijgen. "Ik ging hier naartoe zoals ieder jaar: gewoon gezellig samenzijn. We gaan een beetje praten over wat we dit jaar gedaan hebben, maar vooral over wat we volgend jaar gaan doen. Ik voelde al nattigheid toen ik de secretaresse van de burgemeester binnen zag komen. Toen kwam Bas van den Tillaar er achteraan en kwam de aap uit de mouw."

Heel erg trots

Deze onderscheiding nam Peters wel in ontvangst. "Ik kan niet half zeggen hoe trots ik nou ben en hoe blij ik ermee ben. Ik denk ook dat het afstraalt op vrijwilligers in Vlissingen, die zo ongelooflijk veel doen voor niks. Niemand verdient er wat aan. Je vrije tijd gooi je erin, je energie gooi je erin, gewoon om Vlissingen ietsje mooier te maken."
Beluister het radioverslag