Zeeuwse Statenleden moeten dealen met bedreigingen: 'Hij drukte de sigaret in m'n hand uit'

Leden van Provinciale Staten zuchten onder de werkdruk en hebben ook te maken met soms ernstige bedreigingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen in ons land. Ook in Zeeland hebben leden van Provinciale Staten soms last van ernstige bedreigingen.
Actuele foto's van Provinciale Staten van Zeeland
Leden van Provinciale Staten van Zeeland in vergadering bijeen © Omroep Zeeland
De NOS deed samen met de regionale omroepen onderzoek onder de ruim 500 Statenleden in de twaalf provincies in ons land. Bepaalde knelpunten kwamen steeds naar boven: de grote werkdruk, de geringe vergoeding en de bedreigingen. Ook een deel van de Zeeuwse leden deed aan het onderzoek mee.

Brandende sigaret op hand uitgedrukt

Dat de bedreigingen een ernstige vorm kunnen aannemen, ondervond fractievoorzitter Ralph van Hertum van de PvdA een tijd geleden. Hij werd op het treinstation in Goes aangesproken door een man, die aan de speldjes op de kleding van Van Hertum had gezien dat die van de PvdA was. "Hij vroeg me in de trein al of ik van de PvdA was, en ik zei ja. Toen we op het perron uitstapten, stak hij een sigaret op. Hij kwam naar me toe en drukte de sigaret in mijn hand uit." Van Hertum was zo verbouwereerd dat hij gewoon naar huis fietste en later ook geen aangifte deed. "Maar ik vind het moeilijk om erover te praten."
Statenlid bedreigd: 'Sigaret op hand uitgedrukt'
Ook andere Zeeuwse Statenleden hebben naar eigen zeggen te maken gehad met bedreigingen. In de meeste gevallen gaat het dan om reacties op social media, die vaak anoniem zijn.

E-mailadres makkelijk te vinden

Ook komen er bedreigingen binnen via de mail. "Mijn e-mailadres is redelijk makkelijk te vinden", zegt fractievoorzitter Ton Veraart van D66. "Dan krijg je een reactie dat iemand zegt dat je eens goed te grazen moet worden genomen, en dat de afzender vindt dat hij dat dan zelf misschien maar eens moet doen. Triest." Ook Statenlid Harold van de Velde van de SGP kreeg zulke reacties. Nadat hij in een landelijk tv-programma zat om te praten over de lage vergoedingen die Statenleden krijgen, stroomde zijn mailbox vol. "Dat je hoofd eraf gehakt moet worden, en dat soort dingen.."
'En wat je dan 's avonds allemaal in je emailbox hebt...'
Leden van Provinciale Staten van Zeeland hebben fractievergaderingen, Statencommissies en een maandelijkse 'grote' vergadering van Provinciale Staten. Daarnaast leggen ze werkbezoeken af en moeten ze thuis ambtelijke en politieke stukken lezen. Daar is per week toch al snel twintig uur voor nodig, geven de meeste Stateneden aan. Voor fractievoorzitters loopt dat al snel op naar dertig uur. Daarvoor krijgen de Statenleden een bruto salaris van 1.400 euro per maand, wat in de praktijk neerkomt op 900 euro netto, omdat ze er nog een gewone baan naast hebben.

'Statenleden lopen weg'

Harold van de Velde is naast Statenlid voor de SGP in Provinciale Staten van Zeeland ook voorzitter van de landelijke beroepsvereniging van Statenleden. Volgens hem lopen veel Statenleden al na één termijn van vier jaar weg, omdat de enorme hoeveelheid werk niet te combineren blijkt met de gewone baan die ze er vaak nog naast hebben.
Dat veel Statenleden vertrekken, is volgens Van de Velde nadelig, nu er moeilijke dossiers als stikstof, kerncentrales en het woningtekort op Statenleden afkomen. Daarom pleit de beroepsvereniging al jaren voor een betere vergoeding voor Statenleden. "Je wil ook een beetje dossierkennis opbouwen. Als we iedere vier jaar met zijn allen weer opnieuw moeten beginnen, is dat niet goed voor onze democratie."