Bijzondere vogels spotten op tweede kerst: 'Even de sociale verplichtingen ontvluchten'

Een nieuwe bank uitzoeken op de meubelboulevard, over het strand wandelen of lekker uiteten met familie: er zijn veel manieren om kerst door te brengen. Dat bleek vandaag in Vlissingen, want daar kwamen vogelspotters naar de Binnen- en Buitenhaven om niet één, maar twee bijzondere vogels vast te leggen: de kleine alk en de grote burgemeester.
"Even de sociale verplichtingen ontvluchten en een frisse neus halen", glimlacht Corstiaan Beeke uit Serooskerke (W). "Bij de kleine alk gaat dat prima." Hij is niet de enige. Op het ponton in de Buitenhaven van Vlissingen staan vier mannen door hun verrekijkers te turen, speurend naar de kleine zeevogel. "Vanochtend zat-ie daar", Beeke wijst met z'n arm naar de andere kant. "Toen stond ik daar tussen een buslading Belgen."
Nu is het rustiger qua vogelspotters. Ineens grijpt Beeke z'n verrekijker. "Ik zie daar iets wits." Z'n verrekijker geeft nog niet echt uitsluitsel en dus pakt hij zijn telescoop erbij. "Kijk!" Hij doet een stap opzij. "Je moet net langs de hoek van de boot kijken, op 150 meter." Turend door de telescoop is een klein zwart-wit vogeltje te zien, dobberend op het water van de Buitenhaven. "Met een beetje geluk komt-ie zo dichterbij."

Hoe bijzonder zijn deze vogels?

De vogelbescherming omschrijft de kleine alk als een 'zeldzame soort'. Het is een erg kleine zeevogel die in Spitsbergen en Nova Zembla broedt. Belangrijkste overwinteringsplekken liggen in de Barentszzee en de Noorse wateren. In de wintermaanden kan je'm dus in Nederland tegenkomen, al is de trefkans volgens de vogelbescherming 'laag'.
Dat laatste geldt ook voor de grote burgemeester. Een grote meeuwensoort die je volgens de vogelbescherming "met veel geluk" in de winter kan tegenkomen langs de Nederlandse kust of in een zeehaven. "Deze zit hier al sinds januari 2018 als ik het goed heb", zegt vogelspotter Corstiaan Beeke. De vogel komt voor aan de noordkust van Rusland, IJsland en de Arctische eilanden. Beeke: "Grote burgemeesters zijn zeldzaam in Nederland." In de winter blijven de grote burgemeesters vaak wel langer op één plek hangen: "Deze zit er nu voor de vijfde winter."

Welke vogel is de bijzonderste van de twee?

"De kleine alk", is volgens Beeke het meest bijzonder. "Ik heb meer kleine alken gezien in Nederland dan grote burgemeesters. Maar een grote burgemeester is vaak honkvast, makkelijker te 'twitchen', zoals je dat noemt. Dat betekent dat iemand hem meldt en je eropaf gaat. Een kleine alk is moeilijker te vinden. Ik zie de kleine alk niet ieder jaar, maar de grote burgemeester wel."
Bij de Binnenhaven legt Albertine Klop haar camera met grote lens voorzichtig in de kofferbak. Ze is samen met haar partner vandaag uit Katwijk aan Zee gekomen voor de bijzondere vogels. "Het is prachtig weer en nog een vrije dag, ideaal om even langs te gaan." Dat ze daar twee uur voor in de auto moest zitten, neemt ze voor lief. "De grote burgemeester is een vogel die je niet vaak ziet. Omdat hij hier al enige tijd gesignaleerd wordt, zijn we hier naartoe gekomen."
Corstiaan Beeke
Corstiaan Beeke tuurt door z'n telescoop, op zoek naar de kleine alk © Omroep Zeeland
Niet iedereen heeft geluk. Een Engelse vogelspotter uit Herentals (België) heeft de kleine alk al afgetikt, maar de grote burgemeester - die net nog in de Binnenhaven zat - is gevlogen. Dat hij hem nog niet gezien heeft, deert hem niet. "Ik heb ook wel eens zes uur in de auto gezeten, heen én terug, voor een vogel. Quite fanatical at times", lacht hij.
Dat het tweede kerst is, doet hem ook niet zoveel. In België is tweede kerstdag geen feestdag. "Vandaag is het 'boxing day' in het Verenigd Koninkrijk", vertelt hij. "Iedereen gaat dan uit, wordt dronken en draagt chique kleding. It's a lot nicer being here."