Eigenaar EKOZ vermoedde vogelgriep al

SCHORE - Dit verdachte gedrag van de dieren heeft het pluimveebedrijf aan het ministerie van Landbouw gemeld. Die heeft donderdagavond direct drie dierenartsen gestuurd om monsters af te nemen. Donderdagnacht is bij onderzoek in Lelystad vastgesteld dat het inderdaad om vogelgriep gaat. Eigenaar van de pluimveehouderij Jan Van der Linde vertelt aan verslaggever Mark van Leijden wanneer hij onraad rook:
Een volledig overzicht van al het nieuws vindt u op de dossierpagina.
Snel gehandeld Het ministerie van Landbouw is blij dat EKOZ gemeld heeft dat de kippen vermoedelijk ziek waren. Volgens woordvoerder Christianne Broeschke van het Ministerie kon op deze manier snel gehandeld worden. Vrijdag worden de 127.000 kippen eerst getaxeerd, vervolgens met gas gedood en tenslotte van het bedrijf verwijderd.
Varianten Er zijn twee varianten vogelgriep. De laagpathogene en hoogpathogene variant. Het ministerie meldt vrijdagmiddag dat het om een milde variant van het vogelgriepvirus H7 gaat. Dat is een laagpathogene variant, die niet zo besmettelijk is en zich ook niet snel verspreidt. Wel bestaat de kans dat het virus muteert in een gevaarlijker variant, daarom blijft het nodig om het pluimvee te ruimen.
Geluk bij ongeluk Volgens woordvoerder Christianne Broeschke is het een geluk bij een ongeluk dat EKOZ afgelegen ligt. Er zijn geen andere pluimveebedrijven in de omgeving. Dit maakt de kans op besmetting klein.
Eerdere gevallen Het vogelvirus komt in Nederland niet zo heel vaak voor, hoewel 2003 een rampjaar was voor de Nederlandse pluimveesector. Toen werden op 1349 pluimveehouderijen dieren geruimd. Zo ook bij een bedrijf in Breskens.