MSC Lorena stiekem naar Antwerpen vertrokken: na onderzoek geen bom aan boord

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is de MSC Lorena, die vanwege een bommelding een week lang voor de Zeeuws-Vlaamse kust lag, naar de Antwerpse haven gevaren. Dat gebeurde in het geheim om de daders van het dreigtelefoontje in het duister te laten over de locatie van het schip. In Antwerpen is de Lorena vandaag uitgebreid onderzocht. Nadat er geen explosieven aangetroffen zijn, is het vrachtschip begin van de middag vrijgegeven.
De MSC Lorena voor de kust van Breskens
De MSC Lorena voor de kust van Breskens © Omroep Zeeland
De MSC Lorena was vanuit Senegal onderweg naar Antwerpen, maar keerde in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 december op de Westerschelde om nadat een anonieme beller had gedreigd aan boord een bom te laten ontploffen. Het 275 meter lange en 32 meter brede schip heeft vervolgens dagenlang voor anker gelegen.

Schip was online niet te volgen

"Onder strikte voorwaarden is het schip dan toch naar de Antwerpse haven mogen varen", legt Thomas De Spieghelaere, woordvoerder van de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer uit. Zo was de Belgische federale politie aanwezig op de kade. Ook was de transponder uitgezet, een apparaat waardoor je de locatie van het vaartuig online kunt volgen. "We wilden niet dat de daders van de bommelding wisten waar het schip zich bevond, zodat we het schip in de haven veilig konden onderzoeken."
Volgens De Spieghelaere is de MSC Lorena door onder meer de ontmijningsdienst van het Belgische leger uitgebreid gescand op de aanwezigheid van explosieven. "Ook aan de buitenkant." Nadat uit de scan bleek dat er geen bom aan boord was, is het schip begin deze middag vrijgegeven. "Dat betekende dat ook de bemanning eindelijk van boord mocht." Bovendien kon het schip gelost worden.

Onderzoek naar het dreigtelefoontje

Hoewel de MSC Lorena weer zijn weg mag vervolgen en de zaak voor de maritieme autoriteiten is afgesloten, is het onderzoek naar de bommelding zelf nog wel in volle gang. Het onderzoek naar het dreigtelefoontje wordt uitgevoerd door de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.