Inbrekers verleggen werkterrein, hier werd de afgelopen tijd het meest ingebroken

In de laatste maanden van 2022 is een verschuiving zichtbaar van woninginbraken. Het accent van de inbrekers lag lange tijd op Tholen en in Terneuzen-Zuid, maar nu staan het Middengebied Vlissingen en de Kop van Schouwen bovenaan de lijst.
inbraak
Inbrekers verleggen werkterrein © ANP
In het laatste kwartaal van 2022 werd er acht keer ingebroken in postcodegebied 4382, dat een groot deel van het Vlissingse Middenengebied beslaat. Op de tweede plaats kwam Burgh-Haamstede met zes inbraken. Op een gedeelde derde plaats in Zeeland staan Yerseke en Goes-Zuid met ieder vijf inbraken in drie maanden tijd.

Sterke afwijking

Opvallend is dat deze top sterk afwijkt van de eerste negen maanden van 2022. Want daarin komen Tholen en Terneuzen-Zuid op de eerste twee plaatsen.
Klik op onderstaande kaart voor het jaaroverzicht. Hoe groter de stip, hoe meer woninginbraken of pogingen daartoe.
Er is in het laatste kwartaal niet alleen sprake van een verschuiving maar ook van een stijging. In de voorgaande kwartalen waren er gemiddeld 92 inbraken, in het laatste kwartaal 124. Ook 2021 liet het laatste kwartaal een toename zien.
Over het hele jaar genomen neemt het aantal woninginbraken toe: dit jaar gaat het om 403 inbraken, vorig jaar waren dat er 332.

Hier waren de afgelopen tijd de meeste inbraken op één dag

Middelburg had in laatste kwartaal van dit jaar de twijfelachtige eer van de meeste inbraken op één dag. Dat was op zondag 11 december toen er vier woninginbraken bij de politie werden gemeld.