Kerstbomen zijn feestmaal voor de alpaca's: 'Ze eten ze helemaal kaal'

Het kerstdiner voor alpaca's is gestart. En daarbij smikkelen ze niet, net als wij, van een heerlijke gourmetschotel, maar van kerstbomen. Ze zijn er zelfs zo dol op, dat ze de bomen helemaal kaal knabbelen. Alpacas Zeelandia in Aagtekerke schotelt de dieren graag nog veel meer bomen voor.
Kerstbomen zijn feestmaal voor de alpaca's: 'Ze eten ze helemaal kaal'
Mara Houmes-Vlaander, eigenaar van Alpacas Zeelandia, vertelt dat de alpaca's verzot zijn op kerstbomen. "Ze eten echt alle naalden er vanaf", zegt ze. "En vaak ook nog een deel van de bast. De bomen zijn echt helemaal kaal als ze er klaar mee zijn."

Lekker ruiken

Mara heeft er wel een verklaring voor. "De dennennaalden hebben een heel andere textuur dan ze gewend zijn en ze vinden de geur ook heerlijk", legt ze uit. "Ze schuren er met hun hoofd en hun vacht langs. Dan ruiken ze daarna helemaal naar dennennaalden."
Toch zitten er wel risico's aan het voeren van de kerstbomen. "We weten dat de scherpe naalden weleens in het tandvlees kunnen steken of voor andere problemen kunnen zorgen. Maar gelukkig hebben we er nog nooit problemen mee gehad, en we doen dit al jaren."

Kerstboom afgeven

Wie nog een redelijk verse kerstboom heeft, kan die naar Aagtekerke brengen. "De alpaca's hebben nog genoeg trek", lacht Mara. "Maar breng dan wel een schone kerstboom. Zonder engelenhaar en kerstballen. Want die lusten ze niet."