Lisa is burgerhulpverlener: 'Er gaat een knop om en dan begin je met reanimeren'

Een groot deel van de burgerhulpverleners wordt niet meer opgeroepen om iemand te reanimeren. Zo'n 30 procent van de 270.000 vrijwilligers voldoet niet meer aan de vereisten van een burgerhulpverlener. Zorgelijk, zegt Lisa van Antwerpen, zelf burgerhulpverlener en EHBO-instructeur.
Lisa van Antwerpen burgerhulpverlener
Lisa van Antwerpen is burgerhulpverlener en instructeur © Omroep Zeeland
"Soms is het rustig, stil. Dat is altijd gevaarlijk, zeggen we dan. Dan komt er weer eentje aan", vertelt Lisa van Antwerpen in radioprogramma de Zeeuwse Kamer. Ze heeft al verschillende keren ingegrepen als burgerhulpverlener. Als EHBO-instructeur heeft ze ruime ervaring, maar toch blijft het spannend om opgeroepen te worden.
"Je stressniveau gaat enorm omhoog als je zo'n oproep krijgt. Je weet nooit wat je aantreft als je naar zo'n adres gaat. Maar als je er bent, gaat er een knop om en dan start je met reanimeren."

Wat is een burgerhulpverlener?

Een burgerhulpverlener is opgeleid om een persoon te kunnen reanimeren. Als aan de criteria wordt voldaan kan een burgerhulpverlener zich opgeven voor het oproepsysteem van HartslagNu.
Bij een hartstilstand worden gemiddeld tachtig burgerhulpverleners opgeroepen die in de buurt zijn. Zij kunnen de patiënt reanimeren voordat er een ambulance ter plaatse is, wat de kans op overleven vergroot. Per dag worden er gemiddeld bijna 3.000 burgerhulpverleners opgeroepen in Nederland.
Een afname van 30 procent van het aantal burgerhulpverleners heeft tot gevolg dat de gemiddelde afstand tot een patiënt toeneemt. In Zeeland is de afname van het aantal burgerhulpverleners na Zuid-Holland het grootst.
Soms wordt er gevraagd om een reanimatie op te starten, soms wordt er gevraagd om een AED mee te nemen, vertelt Van Antwerpen. Maar altijd is het cruciaal dat de hulpverlener er binnen zes minuten is. "Iedere minuut dat je later bent, neemt de kans op succes af", vertelt ze.
Om burgerhulpverlener te zijn is het vereist om jaarlijks een opfriscursus te volgen. Door de beperkingen van de coronapandemie was dit twee jaar lang niet mogelijk, waardoor de vereiste van de opfriscursus verviel. Inmiddels is het weer een jaar mogelijk om reanimatielessen te volgen.
Er is niks ergers dan dat je ergens staat en er gebeurt iets en je weet niet wat je moet doen. Of je doet iets verkeerds.
Lisa van Antwerpen, burgerhulpverlener en EHBO-instructeur
Toch hebben veel burgerhulpverleners dat niet gedaan, waardoor ze niet meer worden opgeroepen bij een reanimatie. Daarnaast is er een grote groep hulpverleners die nooit gereageerd heeft verwijderd uit het oproepbestand.
Van Antwerpen vindt het belangrijk om aangesloten te zijn bij het netwerk. "Ik wil iemand kunnen helpen. Iets kunnen doen, daar gaat het om. Er is niks ergers dan dat je ergens staat en er gebeurt iets en je weet niet wat je moet doen. Of je doet iets verkeerds."
reanimatie
Jaarlijks moeten burgerhulpverleners een opfriscursus doen © ANP
De komende tijd moet er campagne gevoerd worden om het aantal burgerhulpverleners weer omhoog te krijgen. Meer mensen moeten zich daardoor gaan inschrijven voor reanimatiecursussen. "Erkende cursussen kunnen ook vergoed worden als je aanvullend verzekerd bent", vertelt Van Antwerpen. Hoe dan ook, zij raadt het ten zeerste aan: "Je kan iemands leven redden."
Zeeuwse Kamer over burgerhulpverleners