Amerikaanse tanks en gevechtsvoertuigen naar Vlissingen voor militaire operatie in Oost-Europa

De Amerikaanse landmacht brengt vanaf volgende week 1.275 voertuigen aan land in Vlissingen. De voertuigen gaan vanuit Vlissingen via de weg, het spoor en over het water richting Polen en Litouwen. De Amerikaanse landmacht is daar aanwezig als 'geruststellende maatregel' vanwege de oorlog in Oekraïne.
Amerikaanse legervoertuigen komen aan in de haven van Vlissingen
Amerikaanse legervoertuigen komen aan in de haven van Vlissingen (maart 2022) © ANP
Amerika heeft Nederland als gastland om steun gevraagd voor een brigade uit Fort Hood, Texas. "Deze brigade gaat voor een half jaar naar Polen en Litouwen, als onderdeel van de versterkte militaire aanwezigheid aan de Oostflank van het NAVO-grondgebied."
Nederlandse militairen ondersteunen tot begin februari het transport. "Het gaat om de verplaatsing van 1.275 voertuigen waaronder veel M-1 Abrams tanks, Bradley infanterie gevechtsvoertuigen en andere uitrustingsstukken naar Oost-Europa", aldus het ministerie van Defensie.

Terrein dag en nacht bewaakt

Defensie zorgt voor de beveiliging en ondersteuning. Het overslagterrein in de haven van Vlissingen wordt aangewezen als Tijdelijk Militair Object (TMO). Het terrein wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht.
Ook in april vorig jaar was Vlissingen doorvoerhaven van een grote lading Amerikaanse militair materiaal. Die voertuigen werden naar Polen vervoerd.
Amerikaanse militaire voertuigen trekken door Zeeland