Bij imker Rudolf vliegen de bijen al uit door de hoge temperaturen: 'Niet fijn'

Door de zachte temperaturen vliegen bijen nu al uit. Imker Rudolf Fontein-Hubregtse uit Zierikzee ziet bij zijn bijenvolken meer beweging dan hem lief is. "Tussen kerst en oud & nieuw waren ze al druk bezig met reinigingsvluchten. Dat is niet fijn."
Een bijenvolk
Een bijenvolk in de zomer (archieffoto) © ANP
Normaal komen bijen in de winter niet buiten. "In de herfst heeft elk bijenvolk ongeveer 14 kilo aan suikerwater of honing om de winter mee door te komen", legt Fontein-Hubregtse uit. "De temperatuur in zo'n volk zakt dan van 35 graden naar een graad of 14. Ze zitten allemaal op een kluitje, op een tros. Als het te warm wordt, komt die tros los en gaan ze meer uit elkaar. Dan consumeren ze ook meer voedsel."
Dat laatste kan een probleem zijn: als bijen in de winter te actief zijn, zou het zomaar kunnen dat ze het einde van de winter niet halen met hun voedselvoorraad. En in de natuur is er dan nog geen stuifmeel te vinden.

Goed opletten

"Dus het is voor een imker heel goed opletten", concludeert Fontein-Hubregtse. "Dat, als strak de krokussen en wilgentakjes weer gaan bloeien, je even goed aan de kasten voelt of er nog voldoende voer inzit. Anders moet je wat bijvoeren." Dat doet de imker uit Zierikzee door een soort zakken met suiker op de kasten te leggen. "Daar kunnen ze van snoepen, daardoor houden ze de temperatuur goed en overleven ze."
Ook imker Eric Mahieu uit Kamperland zag zijn honingbijen deze week buiten:

Koningin ook al actief?

Of de koningin, die middenin een tros bijen zit, ook al aan haar voorjaarstaak is begonnen ,weet Fontein-Hubregtse niet. "Ik heb gisteren bij een aantal bijenvolken een behandeling uitgevoerd. Toen stelde ik vast dat ze niet meer mooi op de tros zaten, maar ik kan niet vaststellen of de koningin diep in de tros al begonnen is met het leggen van eitjes, of dat dat nog even uitgesteld is. Ik hoop het laatste."
De varroamijt
Ook de varroamijt vormt mogelijk een gevaar voor de bijenvolken © Canva
Volgens Fontein-Hubregtse zijn de warme temperaturen niet de enige zorg voor imkers. "Gisteren ben ik met een collega-imker rondgegaan langs een aantal bijenvolken en hebben we vastgesteld dat een aantal bijenvolken verdwenen is. Het ging om een stuk of zeven." De imker denkt dat dat te maken heeft met de varroamijt.

Wonderlijk leeg

"Die verzwakken een volk en dat heeft tot gevolg dat bacteriën en infectieziekten makkelijker de kans krijgen. Wat precies de oorzaak is dat bijen massaal de kast verlaten... Ik heb geen idee. In ieder geval zijn kasten ineens wonderlijk leeg."