'Iedereen heeft een laatste wens', daarom krijgt Zeeland nu een eigen wensambulance

Nog één keer naar een voetbalwedstrijd, het graf van je overleden kind bezoeken of gewoon eventjes terug zijn in je eigen woonkamer. Wensambulances maken het mogelijk voor ongeneeslijk zieke mensen. Maar, in Zeeland hebben we er nog geen. Daar komt binnenkort verandering in: "Want iedereen heeft een laatste wens, ook Zeeuwen."
'Iedereen heeft een laatste wens' en daarom krijgt Zeeland nu een eigen wensambulance
Bram Lagendijk uit Krabbendijke werkte ruim 31 jaar als chauffeur op de 'gewone' ambulance. Vorig jaar ging hij met pensioen. Lang bleef hij niet op z'n lauweren rusten. "Ik ben niet iemand om stil te zitten", vertelt hij grinnikend. Dat blijkt: in een half jaar tijd heeft hij samen met een team een stichting opgezet, ambulancechauffeurs en -verplegers geregeld en de wensambulance zelf is er ook al bijna.

'Toch nog iets doen voor de maatschappij'

"Het Witte Kruis wil er één beschikbaar stellen. Dat is een afgeschreven ambulance. Ze zijn nog aan het nadenken wat die moet gaan kosten." Lagendijk lacht. "Wij hopen natuurlijk zo weinig mogelijk."
Over zijn beweegredenen is hij kort. "Ik wil in mijn pensioen toch nog iets doen voor de maatschappij en ik vond dat de Zeeuwen recht hebben op zo'n ambulance. Ook hier hebben mensen een laatste wens."
Heel bijzonder en heel dankbaar. Het pakt je soms ook wel. Als iemand ernstig ziek is, zeker als het jonge mensen zijn, dan is dat best wel heftig.
Bram Lagendijk over werken op de wensambulance
Lagendijk is al vrijwilliger bij de wensambulance in Brabant. Op een andere manier dan het werk dat hij 31 jaar heeft gedaan, hakt ook dit werk er soms in. "Het is heel bijzonder en ook heel dankbaar. Maar het pakt je soms ook wel. Als iemand ernstig ziek is, zeker als het jonge mensen zijn, dan is dat best wel heftig."

'We staan te popelen om te beginnen'

Hij en zijn team kunnen niet wachten tot ze kunnen beginnen. Tien professionele ambulancechauffeurs en -verplegers rijden Zeeuwen straks om beurten naar hun laatste wens. Lagendijk: "Op die manier hebben we ook geen scholingskosten, want deze hulpverleners worden geschoold op de dienst. En ook zij doen dit vrijwillig."
Bram Lagendijk, gepensioneerd ambulancechauffeur, initiatiefnemer Zeeuwse WensAmbulance
Bram Lagendijk uit Krabbendijke was ruim 31 jaar ambulancechauffeur © Mirjam Nagelkerke Fotografie
In afwachting van de ambulance is stichting Zeeuwse WensAmbulance al begonnen met het inzamelen van geld om het vervoeren mogelijk te maken. De Krabbendijkenaar hoopt dat de wensambulance binnen nu en drie maanden ingezet kan worden.

Landelijke stichting

Overigens is in Nederland al vijftien jaar de Stichting Ambulance Wens Nederland actief. Om verwarring met het nieuwe initiatief te voorkomen meldt directeur Kees Veldboer jr. dat de landelijke stichting ook in Zeeland wensen blijft vervullen. "Een aantal van onze 270 vrijwilligers komt uit ook Zeeland."