Ellen Shae knokte zich terug na herseninfarct: 'Het was een jaar van doorzetten'

Ellen Shae heeft een heftig jaar achter de rug. In 2022 kreeg de singer-songwriter uit Westdorpe eerst corona en daarna werd ze getroffen door een herseninfarct. Ze krabbelt rustig op en maakt alweer voorzichtig plannen voor het nieuwe jaar.
Ellen Shae
Singer-songwriter Ellen Shae uit Westdorpe © Evelien Verhulst-Noens

Als we terugblikken was vorig jaar misschien een jaar om snel te vergeten?

"Het was een pittig jaar. Het begon al met corona en een maand of acht geleden heb ik een herseninfarct gehad. Het was een jaar van doorzetten, maar ook met mooie momenten, want je voelt welke mensen voor je klaar staan. Dat vind ik heel waardevol en ook de weg terug naar het gitaar kunnen spelen."

Je was in het begin bezorgd: 'als ik nog maar kan zingen en gitaar spelen...'

"Absoluut. M'n linkerarm en -been deden het niet goed in het begin. Maar zodra ik uit het ziekenhuis kwam, heb ik gelijk de gitaar gepakt. Het lukte een paar minuten. Aan de ene kant had ik het gevoel dat het me misschien wel ging lukken. Het is me verteld door hulpverleners, dat de kans aanwezig was dat ik niet meer op het podium zou kunnen staan, maar het is tóch gelukt."
Het eerste optreden voor publiek was doodeng.
Ellen Shae
Op de laatste dag van het jaar trad Ellen Shae op tijdens de Oliebollenshow bij Omroep Zeeland Radio. Daar speelde ze twee nummers, samen met Tom de Poorter.

Het optreden bij Omroep Zeeland was niet je eerste sinds het herseninfarct. Het eerste was op een podium met publiek.

"Het eerste optreden voor publiek was doodeng. Je weet pas of je het kan als je het probeert. Ik heb 't het publiek verteld, want ik had zoveel spanning in het begin, dus ik dacht: ik zeg het gewoon dan is het van m'n schouders af en kunnen we verder met het optreden. Ik heb bewust een klein optreden gedaan van twee keer een half uur met een pauze ertussen."

Je stond daar niet alleen.

"Ik had dezelfde muzikant bij me die ook bij de Oliebollenshow was, Tom de Poorter. Hij speelt allerlei instrumenten, mandoline, banjo en gitaar, dus hij vult met allerlei kleurtjes mijn muziek mooi aan."

Wat gaat 2023 je brengen?

"We gaan misschien video-opnames maken, maar vooral rustig aan opbouwen. Komende zomer hebben we al wel iets staan, voor de rest heb ik veel optredens in te halen. Misschien zie je me tegen het eind van het jaar weer op het podium staan."
Ellen Shae blikt terug op 2022: 'Het was een pittig jaar'