Dit zijn de plekken waar niet iedereen durft te fietsen 's avonds

Tunnels zijn eng, maar er zijn volgens Zeeuwse vrouwen nog veel meer gevaren die hen ervan weerhouden om op de fiets te stappen. Fietssters mijden vooral de routes tussen Middelburg en Vlissingen in het donker.
Veel vrouwen voelen zich niet veilig op de fiets in het donker
Veel vrouwen voelen zich niet veilig op de fiets in het donker © Omroep Zeeland
Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep Zeeland. De redactie vroeg vrouwen om aan te geven op welke plekken zij niet durven fietsen. Vooral inwoonsters van Walcheren reageerden. Het Jaagpad tussen Middelburg en Vlissingen wordt het meest genoemd als enge plek. Dat is een donker fietspad langs het Kanaal door Walcheren waar geen doorgaande weg langs loopt.
Tunnels blijken de nachtmerrie van veel (vrouwelijke) fietsers. De fietstunnel tussen Hulst en Sint Jansteen bijvoorbeeld en het tunneltje onder het Hof van Tange in Middelburg. De tunnel tussen West- en Oost-Souburg wordt vaak genoemd. Dat is een tunnel waarvan je de uitgang niet ziet als je erin fietst.

Vlissingen-Middelburg

Opvallend is dat veel routes tussen Vlissingen en Middelburg worden aangemerkt als onveilige routes. Het Jaagpad dus, maar ook het Bunkerpad dat dwars door akkers en weilanden gaat, de routes die via Oost-Souburg naar Vlissingen en Middelburg lopen én de doorgaande weg, de Nieuwe Vlissingseweg. "Het laatste stuk in Vlissingen gaat over een bedrijventerrein. Dat is stil en donker", merkt een Middelburgse op.
Ook in Middelburgse en Vlissingse wijken zijn plekken waar vrouwen liever niet alleen fietsen. Het Middengebied, de Koningsweg en de Scheldestraat in Vlissingen worden genoemd, net als het Toorenvliedtpark en (delen van) de wijk Dauwendaele in Middelburg. Opvallend is dat er vanuit Schouwen-Duiveland geen reacties zijn.

Poelbos

De fietsroute van Heinkenszand naar Goes gaat langs het Poelbos. En dat is geen plek waar mensen graag in het donker fietsen. Datzelfde geldt voor het fietspad langs het spoor tussen Kapelle en Goes: beide routes zijn erg afgelegen, maar misschien net te druk om veilig te voelen.
Sommige vrouwen komen in de winter nooit 's avonds alleen buiten, blijkt uit de reacties. "Ik woon in Dauwendaele, ik kom 's avonds niet alleen buiten. Alleen met mijn vriend of met de hond, maar als ik weg moet, pak ik de auto", reageert een dame. En een ander: "Ik hoef 's avonds nergens heen en als het in een uitzonderlijk geval moet, dan rij ik met de auto."

Genieten

Anderen zijn helemaal niet bang en genieten juist van de stilte en het donker. "Niets mooiers dan 's nachts langs de Oosterschelde fietsen", zegt een dame. En een ander: "Heerlijk juist in het donker, ergens in het verlaten buitengebied, wandelen met de hond."

Engste plekken in Zeeland?

Welke tunneltjes voelen niet veilig? Welk fietspad vermijd je het liefst? En langs welk weggetje rijd je per se niet als je 's avonds nog op pad moet? De redactie van Omroep Zeeland is op zoek naar de engste plekken van Zeeland. Ook horen we graag suggesties om die enge situatie te verbeteren. Extra lantaarnpaal? Een struik minder? Geef het door! Stuur een mail met de exacte locatie naar nieuws@omroepzeeland.nl.