Zo kun je als amateurvoetballer toch van club wisselen in de winter

Nadat begin januari bekend werd dat Thomas de Rijke per direct is overgestapt van Kloetinge naar RCS uit Oost-Souburg vroegen veel Zeeuwse voetballiefhebbers zich waarschijnlijk af of er nu ook in de winter overschrijvingen in het amateurvoetbal gedaan kunnen worden. Dat is niet het geval. Toch kon de transfer van De Rijke doorgaan en deze week trok ook Kloetinge een speler aan. We zetten de regels voor je op een rijtje.
Jahrdell Constansia in actie namens Hoek tegen Dikkelvenne
Jahrdell Constansia verliet Hoek voor het Belgische Dikkelvenne © Frans van Pagee
De KNVB is op hun eigen website duidelijk: voor nationale overschrijvingen is er geen tweede overschrijvingsperiode in de winter. Maar er zijn drie uitzonderingen.

1. Internationaal

De eerste is als het gaat om een internationale overschrijving. Zoals is gebeurd bij Jahrdell Constansia, die van Hoek naar Dikkelvenne in België is gegaan. En ook voor Nizar Mekkaoui, die van het Belgische Dessel Sport naar Kloetinge gaat, geldt dat.
Nizar-Mekkaoui-Kloetinge
Nizar Mekkaoui (rechts) aan de bal in het shirt van Kozakken Boys © Orange Pictures

2. Contracten

De tweede uitzondering is van toepassing op Thomas de Rijke, die dus overstapte van Kloetinge naar RCS. Hij maakt gebruik van de uitzondering door van contract naar contract over te stappen. Dat betekent dus dat tweedeklasser RCS een contract heeft gemaakt speciaal voor De Rijke.
Voorzitter Nando Pfaff bevestigt dat: "Het heeft niet veel voeten in de aarde hoor", vertelt Pfaff. "We willen Thomas heel graag halen en hij wil zelf ook vooral heel erg graag. Hij is een oud-jeudgspeler, die we maar wat graag terug willen. En we wilden niet nog een halfjaar wachten. Voor RCS is dit volgens Pfaff zeker niet gebruikelijk. We hadden het ook liever niet gedaan."
RCS is nog in afwachting van goedkeuring van de KNVB voor de overschrijving van De Rijke.
Thomas-de-Rijke-Kloetinge-Baronie
Thomas de Rijke haalt uit namens Kloetinge © Ron Quinten

3. Overig

De derde en laatste uitzondering voor een winterse overstap is als een speler voldoet aan de dispensatiereden door een gewijzigde werk-, woon- of overige omstandigheid. Voorbeeld: als een speler vanwege werk verhuist van Amsterdam naar Middelburg dan zou hij een aanvraag bij de KNVB kunnen doen voor overschrijving.