Paardrijden met een beperking kan gewoon: 'Je krijgt er spierballen van'

Lachende gezichten vandaag bij de Promotiedag Paardensport Gehandicapten in Nieuw- en Sint Joosland. Na twee coronajaren kunnen ruiters met een beperking van diverse maneges uit Zeeland en Noord-Brabant weer hun paardrijkunsten tonen aan publiek en de jury, maar het plezier staat voorop.
Deze ruiters laten zien dat paardrijden ook met een beperking lukt
Langs de kant staan vooral familie en vrienden die ontzettend trots zijn. "Het is mooi om te zien hoe mijn zoon het paard onder controle houdt", zegt Elise Mol. Een stukje verderop staat Monica Meijer met haar telefoon foto's te maken: "Tracey is mijn cliënt en ze doet het supergoed, dat wil ik graag delen met mijn collega's."
Volgens Meijer is zo'n dag als vandaag ontzettend belangrijk voor deze doelgroep. "Ze kunnen op deze manier een beetje socializen met de andere deelnemers en laten zien wat ze zelfstandig kunnen doen."

'Je krijgt er spierballen van'

De deelnemers werden ingedeeld in groepjes van hetzelfde niveau. Allister van Hoeve zat in de eerste groep en moest het spits afbijten. "Ik heb goed gereden en je krijgt er spierballen van omdat ik het paard Taco onder controle moet houden", zegt hij. Zijn groepsgenoot, Marcel Mol, kijkt ook terug op een geslaagde presentatie. "Het draven ging goed, dat komt doordat ik iedere maandag oefen bij Manege Paardoes in Vlissingen."
promotiedag Paardensport Gehandicapten 1
Allister van Hoeve is tevreden met zijn ronde, hij steekt zijn duim omhoog © Omroep Zeeland
Het doel van deze dag is om te laten zien wat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking allemaal kunnen, want dat wordt volgens organisator Jael Ordehi Delfos wel eens onderschat. "Als je het juiste paard bij de ruiter uitzoekt en in simpele taal instructies geeft dan kunnen de deelnemers veel meer dan je in eerste instantie zou denken."

Beste van de groep

Aan het einde van de dag wordt er nog een prijs uitgereikt aan de top drie van iedere categorie. "Dit is best uniek omdat er vaak geen wedstrijd wordt gemaakt van dit soort evenementen. In de meeste gevallen is meedoen belangrijker dan winnen, maar wij vinden het juist leuk dat de deelnemers worden beloond voor het oefenen en dat ze zich even de beste van de groep kunnen voelen", aldus Delfos.
promotiedag paardensport gehandicapten 3
Marcel Mol zwaait naar het publiek, hij geniet volop van deze dag © Omroep Zeeland