Reuzenhaai gevonden bij Schor van Baarland

Bij de Schor van Baarland, langs de Westerschelde, is een dode reuzenhaai gevonden. Die lag tussen de begroeiing aan de kant. Het is de tweede haai in één maand die in Zeeland gevonden is.
Reuzenhaai
Zo ziet een reuzenhaai eruit © Pixabay
Het dier is ongeveer drie meter lang. "Ze kunnen tussen de zes en de acht meter lang worden, dus het is wel een dingetje", vertelt Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren. "Je verwacht niet dat er een tweede reuzenhaai in één maand aanspoelt. De eerste spoelde aan bij Domburg in december en nu eentje bij Baarland, dat is wel een apart iets."
Van der Hiele weet niet precies wat de dieren hier doen. "Ik weet wel dat de dieren leven in de Noordzee, maar ze zitten meer aan de kant van Engeland. Het is wel een beetje raar dat ze hier nu aan deze kant aanspoelen. Dat kan komen door de stroming."

Staat van ontbinding

Het gevonden dier in Baarland is al lange tijd dood. "Hij is al in staat van ontbinding, maar je ziet de contouren van de ruggengraat", vertelt Van der Hiele. Maar toch is het onduidelijk hoe lang het dier al aan de kant ligt. "Volgens de melder lag hij er van de week nog niet. Mogelijk is hij door het springtij hier terechtgekomen."
Reuzenhaai bij Baarland
Reuzenhaai bij Baarland © RTZ-Kop van Goeree
Het dier ligt nu nog altijd bij Baarland. "Je kunt er nog naar kijken, maar hij ruikt wel. Je kunt dus beter een wasknijper op je neus zetten." Jaap van der Hiele vertelt dat ze het dier ook niet zullen verplaatsen. "Het is allemaal week vlees, dus verplaatsen kan niet."
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld en kan uiteindelijk bijna tien meter lang worden. De reuzenhaai weegt ongeveer 5.000 tot 7.000 kilo en kan wel 50 jaar oud worden.
De haai is ongevaarlijk voor mensen en heeft maar een paar tanden. Het is één van de weinig haaien die niet met zijn tanden eet, maar met een filter. Hij gebruikt zijn kieuwen die ervoor zorgen dat plankton uit het water wordt gefilterd. De haai zwemt dan langzaam rond, met zijn mond open om op deze manier genoeg eten binnen te krijgen.
Bron: WWF
Reuzenhaai gevonden bij Baarland