Proefploffen sluizen Terneuzen zonder problemen verlopen: 'Was dit het?'

De eerste drie proefontploffingen bij de Middensluis in Terneuzen zijn vandaag zonder grote problemen verlopen. Alleen de laatste knal rond 15.30 uur was merkbaar in de omgeving, waardoor twee omwonenden een klacht indienden. De resultaten van de proefploffen worden gebruikt om later dit jaar de resterende sluiswanden op een veilige manier op te blazen. De proeven zijn nodig, omdat de explosie in maart misging door te veel springstof.
Nieuwe Sluis dronebeelden november 2022
Luchtfoto bouwterrein Nieuwe Sluis © Mario Vermeirssen - droneteam Rijkswaterstaat
Met twee harde signalen van de luchthoorn wordt de tweede explosie rond het middaguur op de Middensluis aangekondigd. Dan is het wachten. "Was dit het?", zegt een scooterbestuurder die een klein kwartiertje staat te wachten. "We hebben niks gehoord, niks gezien en ook niks gevoeld. Nou, ze hebben het dan waarschijnlijk wel goed gedaan, want de vorige keer liep anders."
Die vorige keer was de knal vele malen groter door een rekenfout en stond de directe omgeving te schudden op haar grondvesten. Er sprongen ruiten en ontstonden scheuren in muren van omliggende woningen. Door de explosie vlogen brokstukken van de kademuur tientallen meters de lucht in en was de klap tot in de Belgische Ardennen te meten.

Metingen voor 'echte' explosie

Dat moet nu worden voorkomen door de vijf proefexplosies die vandaag en morgen worden uitgevoerd. Iedere keer wordt er iets meer, of minder springstof toegevoegd, waardoor er metingen kunnen worden gedaan voordat de tweede wand daadwerkelijk wordt opgeblazen, later dit jaar.
Het is een klein plofje, maar dat is de bedoeling.
Harm Verbeek, omgevingsmanager Nieuwe Sluis
Omgevingsmanager Harm Verbeek heeft een klein klapje gehoord bij de tweede proefontploffing. "Het is een heel klein plofje en dat is precies de bedoeling." Er wordt gemeten wat voor effect het heeft op de omgeving en of het bijvoorbeeld trillingen veroorzaakt. "De modellen worden gebruikt voor het laten ontploffen van de oostwand van de Middensluis", aldus Verbeek.

Morgen nog meer plofjes

Morgen volgen nog twee proefploffen. Volgens een woordvoerder gaan die door, maar worden de explosieven anders over de wand verdeeld dan vandaag. Niet vanwege de twee klachten, maar omdat de meters het maximaal toelaatbare hebben gemeten. Volgens de Nieuwe Sluis waren de explosies vandaag wel binnen de gestelde normen.
De sluizen worden rond de ontploffingen tijdelijks afgesloten voor het verkeer. Scheepvaart kan de Westsluis blijven gebruiken. De Oostsluis wordt wel afgesloten.
De Middensluis moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De Middensluis ligt precies op de vaarroute daarvan. De Nieuwe Sluis wordt meer dan drie keer zo groot. Daardoor kunnen meer en grotere schepen doorvaren naar de haven van Gent.