Meer vers bloed nodig in Zeeuwse cultuursector

'Het culturele leven in Zeeland steunt voor een groot deel op een groep zeer gewaardeerde, maar vergrijzende vrijwilligers en bestuurders'. Het is de eerste alinea van het programma Cultuur 2023 van de provincie. Een plan om de cultuursector toekomstbestendig te maken. Er moet vers bloed komen om de cultuurkar te gaan trekken. Maar je moet natuurlijk geen oude jas weggooien voor je een nieuwe hebt, zo zegt ook gedeputeerde Anita Pijpelink van cultuur.
Ontwikkelprogramma Cultuur
Anderhalf miljoen is uitgetrokken voor het plan. De krachten bundelen, een betere samenwerking onderling, begeleiding van talent, investeren in opleidingen en een Zeeuwse kunstenaarsvereniging voor de zzp-ers in Zeeland. Dat zijn de belangrijkste doelen van de provincie om Zeeland aantrekkelijk te maken voor jonge cultuurprofessionals om om zich hier te vestigen

Cultuurkwadraat

Een van de instanties die een belangrijke taak heeft om het plan te doen slagen is de stichting Cultuurkwadraat, de organisatie voor ontwikkeling en advies voor alles op het gebied van kunst en cultuur in Zeeland.
Ontwikkelprogramma Cultuur
Het is niet zo dat er helemaal geen jonge mensen een leidinggevende functie hebben in de cultuursector. De poppodia doen het goed op dat gebied, bij Zeelandtheaters is directeur Frans Lievens bezig zijn dochter klaar te stomen als opvolger en in Nieuwdorp heeft Stef Traas het bevrijdingsmuseum overgenomen van zijn vader.

Pionieren in Zeeland

In Hulst heeft filmmaker Perry Mulder zich jarenlang hard gemaakt voor bioscoop De Koning van Engeland die vijftien jaar geleden de deuren sloot. Begin deze maand opende de nieuwe Koning van Engeland aan de Bierkaai, met Perry Mulder als artistiek manager. Hij heeft er bewust voor gekozen om in Zeeland te blijven. "Als ik in de Randstad een bioscoop wil beginnen zijn er tien mensen met een beter cv, hier heb je kansen om je te ontwikkelen en te pionieren".
Ontwikkelprogramma Cultuur
Behalve het aantrekken en opleiden van nieuwe professionals en een beter samenwerking van cultuurinstellingen onderling, heeft volgens Perry Mulder het bedrijfsleven ook een verantwoordelijkheid richting kunst en cultuur.

Zelf de broek ophouden

Het bedrijfsleven en de cultuursector moeten samen optrekken naar zijn mening. "Het moet niet zo zijn dat cultuur alleen maar zijn broek ophoudt met overheidsgeld. Gelukkig gaat het bedrijfsleven steeds meer inzien dat cultuur heel belangrijk is voor de leefbaarheid in Zeeland".