Joris is in transitie van vrouw naar man: 'Voor mij net zo gewoon als je naam veranderen als je trouwt'

"Toen ik 16 was had ik gewild dat er een fotoproject was over mensen die op mij leken. Daarom was het voor mij een makkelijke keuze om mee te doen aan dit project." Joris Kai Grey uit Middelburg is transman. Hij is sinds twee jaar bezig met zijn genderidentiteit en sinds negen maanden in transitie van vrouw naar man. Vanaf het moment dat Joris zijn eerste hormonen spuitte, was fotograaf Steffen Brinkhaus uit Middelburg er bij om een jaar lang alle stappen in de transitie te volgen.
Joris is in transitie van vrouw naar man: 'Voor mij net zo gewoon als je naam veranderen als je trouwt'
Op het strand bij Vlissingen nemen ze alvast een voorproefje op de foto die gemaakt gaat worden aan het eind van het project. De sfeer is ontspannen, fotograaf en model hebben een vertrouwensband opgebouwd de afgelopen maanden. "Joris heeft een hele open persoonlijkheid", vertelt Steffen. "Ik kan het ook gewoon zeggen als ik ergens anders over denk, dan is dat ook prima".

Mannelijke torso

De laatste foto in de reeks moet een Joris laten zien die gaat zwemmen in zee. Dan zijn zijn borsten verwijderd en kan hij met een mannelijk torso gaan zwemmen. Joris lacht, "Ik wil heel graag mijn shirt uittrekken en de zee in rennen. Ik ben altijd bang geweest voor water en voor zwemmen omdat ik me niet comfortabel voel in mijn eigen lichaam. Het lijkt me heel bevrijdend om dat straks zonder schaamte te kunnen doen."

Niet het perfecte plaatje

Fotograaf Steffen Brinkhaus wil met zijn fotoproject vooral laten zien wat het proces inhoudt. Niet enkel de veranderingen aan de buitenkant maar ook wat het emotioneel met iemand doet. "We gaan niet voor het perfecte plaatje, we laten het zien zoals het is. Dus ook dat Joris een hormoneninjectie in zijn been zet met zijn broek op zijn knieën."
Fotoproject transitie Joris
Joris Grey spuit iedere dag hormonen © Steffen Brinkhaus
"Voor mij is dit proces net zo gewoon als je naam veranderen op het moment dat je trouwt, het is vooral de buitenwereld die niet trans is die het zo heftig vindt", zegt Joris. "Die moet zich aanpassen aan een genderidentiteit waarvan ik allang wist dat ik 'm had. Ik vergelijk het weleens met het slikken van antidepressiva, die heb je soms ook nodig om je beter in je lichaam te voelen."

Tentoonstelling

Van de foto's van het transitieproces wordt aan het eind van dit jaar een tentoonstelling gemaakt. Waar en wanneer precies is nog niet bekend. Op de website van fotograaf Steffen Brinkhaus kun je zien wat er tot nu is gemaakt.