Bijna 300 meter lang containerschip 's nachts vastgelopen bij dijk Hansweert, slepers krijgen schip weer los

Het bijna 300 meter lange containerschip CMA CGM Barracuda heeft afgelopen nacht ongeveer drie uur vastgelegen bij de dijk tussen Kruiningen en Hansweert. Rond 02.00 uur liep het schip aan de grond door problemen met het roer.
Bijna 300 meter lang containerschip 's nachts vastgelopen bij dijk Hansweert
Kort na 05.30 uur is het schip, dat onder Maltese vlag vaart, onder begeleiding van sleepboten van Multraship en Boluda richting Borssele gevaren.

Roeruitval

Leendert Muller was betrokken bij het bergen van het schip. "Het schip is vastgelopen als gevolg van roeruitval. Met een tiental sleepboten is het schip vlotgetrokken."
De weersomstandigheden maakten dat er niet makkelijk op. "Er is een berg met wind momenteel, windkracht 8 en zware stroming. Dat is eventjes vakmanschap maar dat lukt goed."

Weinig tijd om te corrigeren

Als het roer even niet werkt, kan dat grote gevolgen hebben, vertelt Muller in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker, terwijl hij aan boord is van de CMA CGM Barracuda. "De schepen varen met vrij grote snelheid. Als het roer even niet werkt, is er weinig tijd om te corrigeren."
Schip vast bij Kruiningen
Het schip lag bij de dijk van Hansweert © HV Zeeland
Het bijna 300 meter lange containerschip is naar een ankerplaats bij Borssele gebracht. Of het schip beschadigd is geraakt kan Muller niet zeggen. "Als er schade is, dan moet dat onder water zijn. Dat moet later door middel van duikonderzoek vastgesteld worden."

Mogelijk schade aan dijk

Volgens Muller is het schip tegen de glooiing van de dijk gevaren. Of er schade aan de dijk is, kan hij niet zeggen. Muller verwacht dat Rijkswaterstaat de dijk bij laag water inspecteert.
De CMA CGM Barracuda vertrok gisteravond uit Antwerpen en was onderweg naar Hamburg.