Pattinama-Kerkhove ontbreekt in Australië na vrije val op wereldranglijst: 'Ik blijf ambitieus'

Lesley Pattinama-Kerkhove is vandaag niet van de partij in Australië, waar het eerste grandslamtoernooi van het nieuwe tennisseizoen is begonnen. De tennisster uit Zierikzee mocht vorige week niet meedoen aan de kwalificaties, omdat ze na een teleurstellend jaar te laag staat op de wereldranglijst. 'Ik weet dat ik niet meer de jongste ben, maar ondanks mijn leeftijd is alles nog steeds op het tennis gericht.'
Lesley-Pattinama-Kerkhove
Lesley Pattinama-Kerkhove vorig jaar in actie in Hua Hin, Thailand (archief) © Orange Pictures
2022 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen voor de tennisster. Halverwege het jaar was er nog niets aan de hand voor Pattinama-Kerkhove. Sterker nog: ze bereikte haar hoogste ranking ooit op de wereldranglijst: 135ste. Van die euforie was een half jaar later na een vrije val op de wereldranglijst - de Zierikzeese staat inmiddels 260ste - weinig meer over. "Ik kijk met gemengde gevoelens terug op afgelopen jaar", reageert Pattinama-Kerkhove. "De ranking waarmee ik jaar het afsloot was natuurlijk enorm balen."

Wimbledon

Deels komt dat door Wimbledon: Russische spelers waren vanwege de oorlog in Oekraïne niet welkom op het Engelse grandslamtoernooi. Daardoor waren er geen punten te verdienen en dus te verdedigen. Dat was dubbelpech voor de Schouwse tennisster: zij haalde zowel in 2021 als 2022 de tweede ronde op Wimbledon. "Dat heeft me veel punten gekost en daardoor was het bereiken van opnieuw een hoge ranking heel erg lastig."
Pattinama-Kerkhove speelt niet op de US Open
Pattinama-Kerkhove tijdens de US Open, de laatste grandslam waar ze meedeed (archief) © Orange Pictures
Ik baal van de lage ranking, maar daardoor valt er nu voor mij ook weer heel veel te winnen
Lesley Pattinama-Kerkhove over haar vrije val op de wereldranglijst
Om mee te mogen doen aan de kwalificaties voor grandslams moet je bij de beste 220 spelers van de wereld horen. Pattinama-Kerkhove staat als nummer 260 veertig plaatsen te laag op dit moment. Ze bekijkt het bij de start van het nieuwe seizoen van de positieve kant. "Tot augustus heb ik bijna geen punten te verdedigen en dus valt er heel veel te winnen. Dat is dan nu ook mijn doel."

Tennistoerist

Zo snel mogelijk weer omhoog, dat is de missie, maar hoe ambitieus is de 31-jarige speelster nog, nu de jaren stilaan beginnen te tellen? Veel tennissers kiezen er na hun dertigste voor de ambities op een lager pitje te zetten en om te genieten van een leven als 'tennistoerist'. "Ik bekijk het per jaar", laat ze weten vanuit Estland, waar ze vorige week in de kwartfinale van een ITF-toernooi in Tallinn het hoofd moest buigen. "Ik weet dat ik 31 ben en dat ik hierna een ander leven wil, om een gezin te stichten. Maar voor nu is alles nog op het tennis gericht."

Top-100

Het halen van de top-100 - de heilige graal in het tennis - is nog altijd haar doel. "Dat blijft het doel. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik dit jaar nog alles op alles wil zetten om dat te bereiken. We zullen zien wat die ambitie me dit jaar gaat brengen."