Anna de Bruyckere zet liedjes uit de voorstelling 'Rimpelingen' online: 'De liedjes staan echt op zich'

Anna de Bruyckere uit Middelburg is schrijver, filosoof en verhalenverteller. Twee jaar geleden schreef zij, samen met pianist Christian Blaha, de muziektheatervoorstelling Rimpelingen, brieven uit Zeeland. De voorstelling is gebaseerd op brieven van meer dan vijftig Zeeuwse zeventigplussers over hun ervaringen, de verhouding tussen de generaties, en wat de coronatijd ons daarover geleerd heeft. Ze maakte daarmee een rondgang langs Zeeuwse theaters. De liedjes uit de voorstelling Rimpelingen zijn nu ook online te beluisteren.
Mensen in haar directe omgeving wisten het al, maar aan het cv van Anna kan ook de kwalificatie 'zangeres' toegevoegd worden. Anna: "Ik hou van verhalen vertellen. Ik heb altijd van zingen gehouden. Voor het eerst krijgt het zingen nu ook een plek in de verhalen die ik naar buiten breng. En de EP staat online, dus ja, ook zangeres."

Niet voorgelezen

Rimpelingen gaat over ervaringen van Zeeuwse zeventigplussers tijdens de coronatijd. De brieven en berichten zijn de basis van de voorstelling, maar worden niet voorgelezen of gezongen. Anna: "In de voorstelling zitten stukjes brieven, maar ook bespiegelingen over brieven, over het leven en eigen ervaringen."
Eén van de liedjes, Wat Niet Kan, is een citaat uit een brief, maar is een eigen leven gaan leiden. Anna: "Het is niet erg als je niet weet dat de liedjes zijn voortgekomen uit de brieven. Ik denk wel dat het iets toevoegt als je het wél weet, maar de liedjes staan echt op zich."
Je hebt een koelkast vol ingrediënten. Soms gooi je weer wat weg, je komt op ideeën en langzamerhand begint zich een stuk af te tekenen.
Anna de Bruyckere
Om van de veelheid aan informatie uit de brieven en berichten een samenhangende voorstelling te maken, kostte wel enige hoofdbrekens: "Soms waren we onze oriëntatie kwijt. Dan is het een kwestie van doorgaan en weer iets proberen. Je hebt een koelkast vol ingrediënten. Soms gooi je weer wat weg, je komt op ideeën en langzamerhand begint zich een stuk af te tekenen."

Inspirerend

De samenwerking tussen haar en Christina Blaha was daarbij zeer inspirerend. "Ik hoef het ook niet alleen te doen. Pianist Christian Blaha, de componist van de liedjes en de voorstelling, zingt zelf ook mee. Hij laat zich inspireren door wat ik schrijf en ik laat me totaal meenemen door wat hij erbij speelt. We werken echt heel goed samen."
Van Wat Niet Kan, heeft Anna ook een Zeeuwse versie ingezongen. Anna: "Ja, dat was een uit de hand gelopen grap. In de voorstelling praat ik af en toe een beetje Zeeuws. Bij de opnames in de Zeeuwse Concertzaal hadden we nog wat tijd, dus we hebben het gewoon gedaan. Ik ben wel hier opgegroeid met Zeeuwse ouders, maar ik sprak het nooit thuis. Tips zijn altijd welkom!"
Anna de Bruyckere vertelt hoe de voorstelling Rimpelingen, brieven uit Zeeland tot stand is gekomen.