Fotograaf Piet van der Klooster uit Zierikzee legde helse Elfstedentocht van 1963 vast: 'Ik heb niks met de sport'

Het is precies zestig jaar geleden dat de zwaarste Elfstedentocht ooit werd gereden: de helse tocht van 1963. Sportfotograaf Piet van der Klooster uit Zierikzee was erbij die dag om winnaar Reinier Paping en de andere schaatsers die meededen in beeld te brengen.
Klunen tijdens de Elfstedentocht in 1963
Klunen tijdens de Elfstedentocht in 1963 © ANP
"Ik werkte bij Het Vrije Volk", vertelt Van der Klooster. "Voor de tocht hadden we toen afgesproken dat iedereen een taak had. Mijn taak was om de wedstrijd te volgen. Toen we begonnen was het aardedonker. Toen heb ik de kopgroep gefotografeerd en zijn we meteen naar het volgende punt gereden."

Naar speciale punten

De fotograaf reed bewust naar speciale punten, zoals stempelpunten. "Dan heb je nog een beetje een decor. Anders is het zo'n saaie foto. Schaatsen is eigenlijk te eentonig om mooi op de foto te krijgen." Zelf is hij dan ook geen fan van de sport. "Het is niet mijn favoriete sport, maar het is je werk. Je wil wel de beste foto hebben."
Maar een goede foto maken bleek lastig. Waar je tegenwoordig met één druk op de knop al meteen een foto op je beeldscherm ziet, was dat vroeger heel anders. "Ik kon bij iedere doortocht maar één foto maken. De foto maken duurde altijd wel even", vertelt hij. "Zodra ik de foto eenmaal gemaakt had, waren ze weer voorbij."

Foto van de winnaar

Uiteindelijk slaagde Van der Klooster er toch in om een foto te maken van de winnaar. Al was dat niet helemaal gepland. "We werkten maar tot 16:00, omdat we terug moesten om de foto's te ontwikkelen. De gedachte was dat er genoeg mensen zouden staan die een foto van de finish maakten."
Maar tijdens de wedstrijd hoorde de fotograaf dat er één schaatser uit de kopgroep was losgebroken. "Toen hebben we onmiddellijk de auto langs de kant gezet en een plek gezocht om te fotograferen. Dat bleek Paping te zijn. Ik heb toen een plek gezocht waar sneeuwhellingen te zien waren. Dat was wel een mooi tafereel. Uiteindelijk is het een hele mooie foto geworden."