Middelbare scholen openen futuristische technologielokalen: 'Ik ben liever hier dan bij Engels of Frans'

Niet de schoolbanken in, maar juist de schoolbanken úit. Het Zwin College in Oostburg en het Lodewijk College in Terneuzen hebben vandaag twee futuristische leslokalen geopend, die in niks lijken op de klassieke lokalen. "Ik heb wel zin om de lasersnijder te proberen."
Benieuwd hoe dat lokaal eruitziet? Kijk de video:
Dit is het schoollokaal van de toekomst
Schoolbankjes gericht op de voorkant van het lokaal, kom je in het nieuwe Techno Planet - de naam die het technologielokaal in Terneuzen heeft gekregen - niet tegen. Als je binnenstapt kan je niet om de 3D-printers, lasersnijders, VR-brillen, vlog-apparatuur, robots en technisch lego heen. Veel technische snufjes dus, maar toch zijn de nieuwe lokalen niet alleen bedoeld voor technologielessen.

Wandelen door Londen tijdens Engelse les

"Als je bijvoorbeeld Engels geeft met een VR-bril, dan kun je leerlingen door Londen laten wandelen om ze kennis te laten maken met de cultuur en de omgeving", zegt Kees Somers, de bedenker achter het lokaal. Enthousiast gaat hij verder: "Dat kan ook bij aardrijkskunde, of wiskunde. Er zijn allerlei apps met opdrachten. We werken eraan om dit lokaal voor alle vakken in te kunnen zetten."
Het globale idee erachter is leerlingen klaarstomen voor de toekomst. "Het zijn dingen die ze straks in de maatschappij tegenkomen", zegt Somers, wijzend naar twee vrolijke zorgrobots op tafel. "Onze maatschappij gaat ontzettend snel, ook als je in de zorg werkt bijvoorbeeld, krijg je te maken met technologie. Leerlingen zijn zich daar niet altijd van bewust en die bewustwording is juist zo belangrijk om een goede profielkeuze te kunnen maken."
Bouwen, programmeren, met de lasersnijder, een keer met de dronevliegen. Ik kijk er heel erg naar uit.
Leerling Arjan
In een hoek proberen Quinn (13) en Arjan (13) de VR-brillen uit. "Modern, leuk, het is echt een lokaal waar je trots op kan zijn", concludeert Arjan. Hij heeft zin om het nieuwe lokaal in gebruik te nemen. "Bouwen, programmeren, met de lasersnijder, een keer met de dronevliegen. Ik kijk er heel erg naar uit." Ook Abel uit de tweede klas heeft er zin in. "Ik ben liever hier dan bij Engels of Frans."

Niet wachten op de toekomst

Het Lodewijk College heeft nu nog twee locaties in Terneuzen, maar gaat in de toekomst verder in één gebouw. Daarop wachten met het nieuwe technologische lokaal was geen optie. "Omdat dat nog zolang duurt, hebben we nu alvast een lokaal van de toekomst ingericht", laat een woordvoerder weten. "De toekomst van de leerlingen start nu en niet over vijf jaar."
Het is de bedoeling dat het Reynaertcollege in Hulst op termijn ook zo'n technisch lokaal krijgt. Deze school wacht wel op de nieuwbouw.