Berging gezonken woonboot gestart, op zijn vroegst morgen weer boven water

Duikers zijn vanmorgen gestart met de berging van de woonboot van Adriaan Machielse in het centrum van Middelburg. De gaten onder water worden gedicht, waarna het water uit de ark wordt leeggepompt. De woonboot, die bijna twee weken geleden deels zonk, komt op zijn vroegst donderdag weer boven water.
Woonboot berging
De werkzaamheden van de berging van de woonboot zijn vandaag gestart © Omroep Zeeland
De berging aan de Londensekaai trekt flink wat bekijks. De woonboot zakte op 8 januari deels onderwater door een kapotte waterleiding. Eigenaar Machielse werd die ochtend wakker en zag dat het naast zijn bed vol stond met water. Samen met zijn hondje is hij van boord gestapt, waarna hij is opgevangen in een appartement van vrienden.

500 kuub water

Vandaag is een gespecialiseerd bedrijf bezig om met plaatmateriaal de gaten onderwater te dichten. Wanneer dat is gebeurd starten zes pompgeneratoren om het water uit de woonboot te malen. Die kunnen per uur zo'n 500 kuub water uit de ark pompen.
"Als het goed is komt de ark dan weer vanzelf boven water," vertelt Bram van Bergem van Hebo Maritiem. Volgens de werknemer van het Rotterdamse bedrijf gebeurt het niet vaak dat een woonboot zinkt en weer boven water moet worden gehaald. "Reken op zo'n keer per twee jaar en meestal is dat bij hele strenge vorst."

Emotioneel

Eigenaar Machielse sprak na het zinken met Omroep Zeeland. De Middelburger is emotioneel door het zinken van zijn woonboot. "Ik leef in een roes en het voelt als overleven. Soms is het huilen en soms lachen." De oorzaak van het zinken van de boot is volgens de eigenaar door een gesprongen waterleiding.
Hoe groot de schade aan de woonboot is moet later blijken.