Plan voor veel nieuwe woningen in Goes

Goes wil de komende zeven jaar 2.700 nieuwe woningen bouwen. Het plan maakt deel uit van de Zeeuwse woondeal, een afspraak met het Rijk. De gemeente verbindt wel een aantal voorwaarden aan de woningbouw.
Huizenrij in de Goese wijk Aria
Een rij huizen in de Goese wijk Aria © Omroep Zeeland
In totaal moet Zeeland 16.500 nieuwe woningen neerzetten. De vijf Bevelandse gemeenten nemen daarvan 6.700 huizen voor hun rekening. In Goes worden dat er dus 2.700. Dat is 16,3 procent van het totale streefaantal nieuwe woningen voor de hele provincie. De gemeente Goes gaat daarmee aan kop.

Woondeal van Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft in de zogeheten woondeal met de provincies afgesproken dat er in heel Nederland zo'n 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd.
Joan Veldhuizen, wethouder Volkshuisvesting Goes
Joan Veldhuizen, wethouder Volkshuisvesting Goes © Omroep Zeeland
De Goese wethouder van Volkshuisvesting Joan Veldhuizen (PvdA/GroenLinks) staat achter de woondeal, maar ze stelt samen met de andere Zeeuwse gemeenten wel voorwaarden. Het Rijk moet structureel bijdragen aan de kosten voor de woningbouw en de regels en procedures moeten een stuk simpeler.

Nóg een nieuwe wijk in Goes, maar waar?

De afgelopen jaren is er veel gebouwd in Goes. De wijken Mannee, Aria en Goese Diep verrezen in rap tempo. Er komt nu nog een hele nieuwe wijk bij met 400 á 500 woningen. Veldhuizen heeft al een idee van waar de wijk zou moeten komen, maar dat wil ze nog niet openbaar maken: "Anders zit morgen mijn hele kamer vol projectontwikkelaars."
Het plan voor de nieuwe wijk wordt eerst voorgelegd aan de Goese gemeenteraad.