Zeeland levert wielertalent na wielertalent af: 'Ik denk dat er nog meer komen'

De komende jaren kunnen we zomaar nieuwe Zeeuwse wielertalenten verwachten. Dat is de verwachting van Patrick Vader van Sport Zeeland en Jan Baaijens van wielercomité 's-Heerenhoek. Zij waren te gast in De Zeeuwse Kamer om vooruit te blikken op het wielerseizoen. De basis van de doorbraak van de Zeeuwse renners? De vele evenementen in de provincie.
Mick en Tim van Dijke
Mick en Tim van Dijke © Orange Pictures
Beide gasten merken dat wielrennen in Zeeland levendiger is dan ooit. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het grote aantal talenten dat uit de provincie komt. Zo boekt Shirin van Anrooij het ene na het andere succes en Mick en Tim van Dijke leven hun droom bij Jumbo-Visma. Laatstgenoemde renner rijdt momenteel de Tour Down Under in Australië, net als Patrick Vaders zoon Milan. Die is na een zwaar ongeluk weer helemaal terug.

Aan de grens is gunstig

Baaijens denkt niet dat het bij de talenten blijft die momenteel doorbreken. "Ik denk dat er nog meer komen. We zijn steeds doorgegaan met trainingen. We zien dat we in Nederland een vooraanstaande positie in gaan nemen. En we zitten vlak tegen België aan, die zijn helemaal wielergek. Daar worden we ook wel een beetje door aangestoken denk ik."
De deelnemers rijden door de Westerscheldetunnel
Wielrenners rijden door de Westerscheldetunnel tijdens de Scheldeprijs © ANP
Volgens Vader en Baaijens staan de vele wielerevenementen in de provincie aan de basis van het Zeeuwse wielersucces. Kinderen in Zeeland maken tijdens het rondje rond de kerk of dikkebandenraces kennis met het wielrennen. Zo begon de droom van Rosita Reijnhout, rijden in de Giro, als vijfjarige. Die droom komt steeds dichterbij, want de wielrenster uit Wolphaartsdijk rijdt dit jaar voor Jumbo Visma.
Vader zegt dat er in Zeeland jaarlijks vijftig wielerwedstrijden voor amateurs zijn. Daarnaast zijn er grotere rondes als de Scheldeprijs en de ZLM Tour die dit jaar twee keer in Zeeland start. Mede door die evenementen zijn er volgens de heren meer Zeeuwse talenten dan ooit.

Dank aan vrijwilligers

Zowel Vader en Baaijens vinden daarom dat vrijwilligers bedankt moeten worden. "Die zijn soms belangrijker dan de renners, want anders gaat een evenement niet door", aldus Vader.
Ondanks de vele wielerevenement houden de twee heren hoop op nog eens een grote ronde in Zeeland. "De Tour de France, Ronde van Spanje en Italië, dat soort wedstrijden zijn echt uniek", vertelt Baaijens. Maar hoe reëel is de kans dat zo'n grote ronde weer eens Zeeland aandoet? "Waarom niet? We hebben het al eens twee of drie keer gedaan", aldus Vader.
Luister hier de Zeeuwse Kamer terug