Hoge energieprijzen: Jan uit Rilland is er wél blij mee

Vorig jaar heeft Jan Kaan zo'n 3.000 foto's gemaakt met zijn thermografische camera. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Met zijn camera kan hij vastleggen waar de meeste warmte in een huis gebruikt wordt. Waar voorheen vooral woningcorporaties en milieubewuste mensen aanklopten, ziet Kaan nu iedereen over de vloer komen. Allemaal gedreven door de hogere energieprijzen en op zoek naar manieren om hun huis beter te isoleren.
Thermobeelden warmtebeelden
Met een thermobeeld is duidelijk te zien hoe het is gesteld met de isolatie van je huis © Omroep Zeeland
Kaan maakt met zijn thermografische camera een soort röntgenfoto van de buitenkant van een huis. In kleuren wordt dan in één oogopslag duidelijk waar de warmtelekken zich bevinden. Die lekken worden vaak veroorzaakt door slechte isolatie.
Met zijn camera kan Kaan de isolatieproblemen niet oplossen. Hij kan slechts zichtbaar maken waar het probleem zich bevindt. Wel kan hij voorkomen dat mensen lukraak aan de slag gaan en zaken gaan vervangen of slopen die helemaal niet nodig zijn gesloopt te worden.

Gele streep

Kaan laat een foto zien waar midden op de buitenmuur een gele streep zichtbaar is. Omdat zijn camera naast een warmtebeeld ook een normale foto maakt, is meteen te zien waar het probleem zich precies bevindt. In dit geval is het een dichtgemetseld raam dat de gele rechte streep veroorzaakt. Aan het metselwerk ligt het niet, maar wel aan de aansluiting aan de bovenkant van het vroegere raam met de rest van de muur.
Thermobeelden warmtebeelden
Jan Kaan had het vorig jaar twee keer zo druk als het jaar ervoor © Omroep Zeeland
Doordat er steeds meer mensen bij hem aankloppen, is Kaan tot de conclusie gekomen "dat er te weinig dagen in een week zitten". Met andere woorden: hij heeft een wachtlijst. Wat ook niet meehelpt is dat hij niet iedere dag met zijn camera op pad kan. Hij zou het wel willen, maar het weer laat het niet toe.

Storende factoren

Er moet namelijk een groot verschil zitten tussen de nacht- en de dagtemperatuur, anders geeft de camera een verkeerd beeld. Ook mag de zon nog niet op de gevel schijnen, mag het niet regenen of te hard waaien. Het zijn allemaal factoren die een verkeerde invloed hebben.
Dat het dus steeds warmer wordt in de winter, is geen goede zaak voor Kaan. Zo blijven er namelijk minder dagen over om goede warmtebeelden te maken, terwijl meer mensen om zo'n foto vragen. "Maar het is wel goed dat er meer aandacht voor is. Want we moeten toch iets doen tegen de klimaatverandering."