Grootschalige drugssmokkel in Vlissingse haven: rechtszaak begint vandaag

Tien mannen die in 2020 werden opgepakt vanwege grootschalige drugssmokkel in de Vlissingse haven verschijnen de komende twee weken voor de rechtbank in Breda. Vandaag is de eerste van in totaal acht zittingsdagen.
Inval arrestatieteam Wolphaartsdijk
Bij de inval in Wolphaartsdijk in 2020 werden een man en een vrouw aangehouden © HV Zeeland
Negen Zeeuwen en een Brabander tussen de 26 en 48 jaar worden verdacht van grootschalige invoer van verdovende middelen, het witwassen van geld, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.

Werkzaam in de haven

De meeste verdachten waren werkzaam in de haven van Vlissingen en konden op die manier de drugs van het haventerrein smokkelen.

Gevulde tas

De politie liet eerder bewakingsbeelden zien van corrupte havenarbeiders bij Opsporing Verzocht. Op beeld is te zien dat de havenarbeiders aan het eind van hun werkdag het haventerrein verlieten met een gevulde tas, waarschijnlijk met drugs.
Portunus, inval bij woning in Wolphaartsdijk op 1 juli
Op 1 juli 2020 viel de politie op verschillende plekken binnen © HV Zeeland
De zaak kwam aan het rollen doordat de politie maandenlang geheime chatberichten van Zeeuwse criminelen kon meelezen. De criminelen spraken met elkaar via Encrochat, een bedrijf dat jarenlang cryptocommunicatie-diensten aanbood, voornamelijk aan criminelen.

Pretty Good Privacy

Het lukte de politie om tussen april en juni 2020 de communicatie van duizenden criminelen live te volgen. Hierdoor zijn vele criminele netwerken aan het licht gekomen, waaronder samenwerkingsverbanden in de haven van Vlissingen. PGP-telefoons (Pretty Good Privacy) waren veelvuldig actief rondom de Vlissingse havens.

Telefoons weggooien

Op 13 juni kwam er een einde aan het meelezen. Encrochat stuurde toen een pushbericht aan alle gebruikers met het advies de telefoons onmiddellijk weg te gooien. Het bedrijf vermoedde dat een overheidsinstantie meekeek.
Tijdens een grootschalige actie op 1 juli 2020 deden politie en OM meer dan dertig invallen in Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en de regio Rotterdam. Daarbij werden onder meer een half miljoen euro in contanten, vier vuurwapens, twee motoren, twee boten en datadragers in beslag genomen. De verdachten komen uit Kruiningen, Vlissingen, Goes, Oost-Souburg, 's-Heer Hendrikskinderen, Middelburg, Wolphaartsdijk en Wouw.
De rechtszaak tegen de tien verdachten heeft lang op zich laten wachten. De mannen werden in juli 2020 opgepakt. De inhoudelijke behandeling was in januari 2022 gepland, maar werd toen uitgesteld omdat de verdediging nog verder onderzoek wilde. De verdachten werden al in april 2021 vrij gelaten, op twee na die vastzitten voor andere strafbare feiten.

Strafkorting

In beginsel moet een strafzaak binnen twee jaar tot een afronding komen, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden. De vraag is of die omstandigheden er in dit geval zijn. Bij een overschrijding van de redelijke termijn, zoals dat heet, kan een verdachte strafkorting krijgen.

Berouw

Een dertigjarige Vlissinger die bekend heeft en ook meewerkte aan het onderzoek en berouw toonde, hoort vandaag welke straf de officier van justitie tegen hem eist. De andere negen verdachten horen naar verwachting op maandag 30 januari hun strafeis.