Pinguïn heeft primeur en vaart als eerste door de Nieuwe Sluis

Grote schepen moeten nog even geduld hebben, maar peilvlet Pinguïn kreeg alvast de primeur. Het werkvaartuigje voer als eerste door de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Een hele doorvaart tot aan de Westerschelde zat er alleen nog niet in.
Eerste bootje NS
Eerste bootje, genaamd de Pinguïn, vaart door Nieuwe Sluis © Nieuwe Sluis Terneuzen
Geen groots moment met toeters en bellen, wat je eigenlijk wel zou verwachten als het eerste vaartuig door de Nieuwe Sluis komt. Volgens een woordvoerder van de Nieuwe Sluis mag de doorvaart "eigenlijk geen naam hebben". Eerder voeren er namelijk al boten over de sluiskolk, maar een tocht van het invaarkanaal tot aan de Middensluis was nog niet eerder gemaakt.

Peilingen uitvoeren

Dus werd er toch even bij het momentje stilgestaan. De Pinguïn met daarop landmeters voer door de sluis om dieptepeilingen uit te voeren in de sluiskolk. Dat kon tot voor kort nog niet, omdat de combiwanden tussen het kanaal en de kolk er nog stonden.
Helemaal doorvaren tot de Westerschelde kon niet, omdat de Middensluis nog in zijn geheel moet worden verwijderd en omdat er nog een landtong in de weg ligt. Vorige week werden nog proefploffen op de Middensluis uitgevoerd, voordat de tweede wand definitief wordt opgeblazen.

Komst deuren en bruggen

Overigens werkt de sluis nog niet naar behoren, daarvoor moeten eerst de deuren en bruggen nog worden geplaatst en ze moeten werken. De verwachting is dat de eerste deur binnenkort wordt geplaatst.
Nog dit jaar moet de Nieuwe Sluis open gaan voor alle scheepvaart. Wanneer dat is, is nog niet bekend, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.