BBB in Zeeland trekt geen andere partijen leeg, maar groeit wel

Het is volgens peilingen van dit moment de derde partij van het land. De BoerBurgerBeweging (BBB). Hoewel het ledenaantal bij de Zeeuwse afdeling stijgt, zijn er niet veel leden bij die zijn overgestapt van een andere partij. En dat terwijl de BBB eerder nog zei andere partijen leeg te zullen trekken.
BBB oogst weinig nieuwe leden van andere partijen, maar groeit toch
Het is rond de klok van 22.00 uur als lijsttrekker Kees Hanse zich tussen de tachtig BBB-leden door wurmt richting de camera. De eerste Zeeuwse ledenvergadering zit erop. In een tijdsbestek van nog geen drie uur hebben de aanwezige leden te horen gekregen dat de BBB één grote familie is, dat het tijdens de komende verkiezingen vooral om de Eerste Kamer draait en dat Kees Hanse voor het eerst met Caroline van der Plas in aanraking kwam op een hooibaal achter het podium in Den Haag tijdens één van de boerenprotesten.

Leegtrekken van partijen

Voor de camera wordt Hanse gevraagd naar zijn eerdere wens en uitspraak over het 'leegtrekken van andere partijen' als het om leden gaat. "Het leegtrekken van andere partijen is niet de bedoeling", zegt Hanse. "Je zegt weleens iets waarvan je later denkt: dat had ik misschien iets anders moeten verwoorden. Nou, dit is er dan wel zo eentje."
Caroline draait niet rond de pot en dat heb ik gemist bij het CDA
Voormalig CDA-(raads)lid en huidig BBB-lid Sjaak Quaak
Navraag bij aanwezige leden leert dat, op een enkeling na, de meesten niet eerder actief lid zijn geweest bij een landelijke politieke partij. Eén van hen is Rian de Feijter. Ze was in de vorige raadsperiode wethouder namens een lokale partij in de gemeente Sluis. "Van een landelijke partij ben ik nooit lid geweest. Dat zou ook niet bij mij passen."

Geen keurslijf

Op de vraag waarom ze nu dan wel lid geworden is zegt ze: "Omdat dit een club is die heel veel ruimte laat aan leden en ik niet het gevoel heb in een keurslijf te worden gedrukt. Dat is voor mij heel belangrijk." Een ander BBB-lid hoort het verhaal en haakt in. "Ik heb wel afscheid genomen van een partij; de VVD. Omdat er steeds meer standpunten waren waar ik mij niet meer in kon vinden. En daarna in contact gekomen met de BBB. Met name vanwege hun standpunten en het helder communiceren: eerlijkheid en doen wat je zegt."

Politiek verslaggever Heiko Strietman over de BBB

Als je BBB-leden spreekt hoor je vooral de ontevredenheid over het kabinet. Over de aanpak van het provinciebestuur in Zeeland zijn veel leden juist wel te spreken, maar volgens diezelfde leden zit je als Zeeuwse politiek regelmatig klem door beslissingen in Den Haag.
Daarom werd er op de afgelopen ledenavond gehamerd op het groot maken van de BBB in de Eerste Kamer. Dat is het uiteindelijke doel waar deze verkiezingen voor de BBB om draaien. Ondertussen groeit de BBB naar eigen zeggen nog steeds en heeft de Zeeuwse afdeling nu zo'n 400 leden. Even ter vergelijking: 50PLUS die sinds 2015 in Provinciale Staten zit heeft nu tussen de 150 en de 200 leden en een gevestigde partij als het CDA zit net onder de 1000 leden.
Ook Milou Rietjens, vooral bekend vanwege haar deelname in het laatste seizoen van Boer zoekt vrouw, is aanwezig. Ze staat op plek negentien op de lijst en is uiteraard ook lid. "Dit is mijn eerste keer, dus het is een deep dive, zeg maar. De BBB is gewoon een heel toegankelijke partij met niet alleen de focus op boeren, maar ook op thema's als wonen, zorg en onderwijs."

Brainstormsessies: ophalen wat er leeft

Die thema's komen tijdens de eerste ledenavond ook daadwerkelijk aan bod als de tachtig leden verspreid in groepjes brainstormsessies houden. Volgens Hanse heeft het als doel om op te halen wat er onder de leden leeft. In één van die groepjes zit voormalig lid en raadslid van het CDA Sjaak Quaak uit Sluis. "Caroline doet het geweldig in de Tweede Kamer," zegt hij in antwoord op de vraag waarom hij overgestapt is naar de BBB. "Ze spreekt duidelijke en begrijpelijke taal, draait niet rond de pot en dat heb ik gemist bij het CDA."

Trouwe Zeeuwse kiezer

De partij staat hoog in de peilingen, maar het blijft de vraag of de peilingen in Zeeland zullen uitkomen. Het verleden leert dat de Zeeuwse kiezer een trouwe kiezer is die zijn of haar partij blijft steunen. Dat weet Kees Hanse ook. "Ik hoop dat dat nu toch een keer gaat veranderen en dat mensen zien dat de grote partijen in Den Haag, waar ze altijd op gestemd hebben, er een puinhoop van hebben gemaakt."