Post-covidpatiënt Sander-Jaap is na 2,5 jaar nog altijd niet beter, maar wél gelukkiger

In maart 2020 kreeg hij corona en hij is nu, ruim twee-en-een-half jaar later, nog steeds niet beter. Sander-Jaap van der Hof uit Oost-Souburg heeft post-covidsyndroom, ook wel bekend onder de Engelse naam long covid. Van der Hof werd vorig jaar als een van de eerste Zeeuwen arbeidsongeschikt verklaard vanwege post-covid. Dagelijkse klusjes zoals stofzuigen zijn nog altijd een opgave. Toch merkt hij wel dat hij er in de tussentijd op vooruit is gegaan.
Long covid stavaza
Sander-Jaap ligt nog steeds af en toe uitgeteld op de bank © Omroep Zeeland
"Laatst voelde ik dat het niet goed ging", vertelt hij. "Dan voel ik dat mijn longen zeer gaan doen en dan weet ik: dit wordt geen goede week. Dus dan ga je alles afzeggen. En ik dacht: hè het is er weer! Maar dan hoor ik mijn vrouw en mijn vrienden tegen mij zeggen: weet je wel dat het al maanden geleden is dat je dat tegen me zei? Dus ik zeg: echt waar? O ja! Nu je het zegt! Dan merk je toch dat je wel mooie stappen hebt gemaakt."
Altijd aanstaan, altijd een praatje kunnen maken, altijd beschikbaar zijn voor een klant. Dat kan ik nu niet meer.
Sander-Jaap van der Hof
Inmiddels is hij bezig met een UWV-traject waarbij hij, met behoud van uitkering, weer voorzichtig een paar uurtjes kan gaan werken voor een werkgever; het Werkfit-programma heet dat. Terug naar zijn oude baan kan hij niet. "Ik was accountmanager, maar dan moet je altijd aanstaan, altijd een praatje kunnen maken, altijd beschikbaar zijn voor een klant. Dat kan ik nu niet meer. Dankzij het Werkfit-programma kan ik nu op zoek naar werk dat ik wél kan uitvoeren."
Het is voor mensen die net als hij, al jarenlang kampen met klachten als gevolg van een coronabesmetting, hoopvol dat er vooruitgang zit in de situatie van Sander-Jaap. Toch rekent hij zich niet rijk. Wanneer hem wordt gevraagd of het bij die vooruitgang om daadwerkelijk herstel gaat of dat die verbetering komt doordat hij heeft geleerd er beter mee om te gaan, valt hij even stil. Dan zegt hij: "Ik denk - of eigenlijk weet ik het wel zeker - dat het leren ermee om te gaan het belangrijkste is."

Vroeg naar bed en weinig prikkels

Dat past in het beeld dat andere post-covidpatiënten schetsen. Ook lotgenoten die eerder in berichten van Omroep Zeeland aan het woord kwamen, vertellen allemaal dat ze vooruitgang hebben geboekt. In sommige gevallen zijn ze zelfs weer aan het werk.
Maar dat is alleen mogelijk als ze hun leven daarop inrichten. Dus: vroeg naar bed en weinig prikkels. Ze hebben vaak geen druk sociaal leven meer. Ook hulporganisatie C-Support herkent dat beeld. De organisatie begeleidt post-covidpatiënten bij de praktische en medische problemen waar ze tegenaan lopen.
Soms trapt Sander-Jaap van der Hof nog in de valkuil om zijn leven nu te vergelijken met dat van voor corona. "Dan zeg je: toen liep ik nog de marathon in drie uur, toen kon ik nog het hele huis verbouwen, toen kon ik nog veel meer aan. Maar dat was toen, vóór corona. En ik kan wel zeggen dat mijn leven door corona echt een totáál andere wending heeft genomen."

'Bewuster gaan leven'

Toch is het volgens Sander-Jaap niet alleen kommer en kwel. "Mijn leven is er juist nog mooier op geworden. En iedere keer als ik dat vertel, schiet ik vol, want ik vind dat ergens ook een moeilijk iets. Maar je leven wordt er echt mooier op, omdat je bewuster gaat leven."
Post-covidpatiënt Sander-Jaap is nu na 2,5 jaar nog altijd niet beter, maar wél gelukkiger
Post-covidpatiënt Sander-Jaap is nu na 2,5 jaar nog altijd niet beter, maar wél gelukkiger © Omroep Zeeland
Hij geniet nu dan ook veel meer van zijn vrouw en kinderen. "Ik zeg altijd: ik ben niet werkloos, ik ben een thuispapa geworden. En dan ga ik mijn kinderen ophalen van school, van voetbal of van paardrijden en dan maken we er samen een mooie dag van."

'Samen genieten is het belangrijkste'

"Samen genieten, dat is eigenlijk nog het belangrijkste", is zijn conclusie. En dat geldt niet alleen voor zijn vrouw en kinderen, maar ook voor zijn vrienden. "Je gaat bewuster met de vrienden om die je nog over hebt, want dat zijn je beste vrienden."
Ik dacht: het is klaar. Ik voelde mijn lichaam niet meer, ik kon niet meer ademen.
Sander-Jaap van der Hof
Voor corona en de diagnose post-covid ervoer hij veel meer druk. "Daarvoor moest ik een marathon binnen drie uur lopen, moest ik die klant scoren; dat moest. Als je bewuster gaat leven, merk je pas dat je dan juist heel veel mist."

Keerpunt

Voor hem was de corona-besmetting dan ook een keerpunt in zijn leven. Ten tijde van de besmetting dacht hij op een gegeven moment dat het was afgelopen. "Ik heb meegemaakt dat ik afscheid moest nemen van mijn kindjes en mijn vrouw. Ik dacht: het is klaar. Ik voelde mijn lichaam niet meer, ik kon niet meer ademen."
Sindsdien is het een zegen om te mógen leven. "Het is misschien een cliché, maar ik zeg nu tegen iedereen: pak het geluk. En dat geldt voor iedereen, ook als je geen corona hebt gehad."