Vier jaar cel geëist tegen 30-jarige Vlissinger in grote drugssmokkelzaak

Een dertigjarige man uit Vlissingen moet vier jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk krijgen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Hij wordt verdacht van het invoeren van minstens 1.700 kilo coke en deelname aan een criminele organisatie. Ook eist de officier van justitie een geldboete van 25.000 euro.
Nog meer drugs gevonden tussen de bananen: 97 kilo cocaïne
Drugs tussen de bananen © FIOD
De rechtszaak van deze verdachte is onderdeel van de grote drugssmokkelzaak Portunus, maar wordt apart behandeld van de negen andere verdachten. De Vlissinger heeft als enige bekend en uitgebreid verklaard. Bovendien heeft hij een vorm van autisme en wordt als kwetsbaar gezien.

Benaderd door criminelen

De man werkt al jaren bij een opslagbedrijf voor exotisch fruit in de haven van Vlissingen, als hij rond 2018 benaderd wordt door drugscriminelen om wat klusjes te doen. De Vlissinger kan door zijn werk bijvoorbeeld zien of een bepaalde pallet met bananen binnen is gekomen en wanneer deze op transport gaat.
Hij krijgt een cryptotelefoon en communiceert op die manier met medeverdachten. Hij schat dat hij tussen 2018 en 2020 heeft meegewerkt aan zeven drugstransporten. Daar ontving hij zo'n 25.000 euro per keer voor.
De zaak kwam aan het rollen doordat de politie in 2020 maandenlang geheime chatberichten van Zeeuwse criminelen kon meelezen. Hierdoor zijn vele criminele netwerken aan het licht gekomen, waaronder samenwerkingsverbanden in de haven van Vlissingen. Cryptotelefoons waren veelvuldig actief rondom de Vlissingse havens.
Op een gegeven moment wordt het de 30-jarige man allemaal teveel, zo vertelt hij vandaag in de rechtbank. "Er werd zoveel aan me getrokken. Het was niet meer te doen, dat was voor mij reden om te willen stoppen."
Voordat hij zelf kon stoppen, wordt hij in 2020 gestopt door de politie. De man zit dan vijf maanden in voorarrest. De Vlissinger hoopt vurig dat hij niet terug de gevangenis in hoeft. Ook de reclassering denkt dat dit de verdachte geen goed zal doen.

Toch celstraf

Toch eist het OM vandaag vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Op basis van de hoeveelheid gesmokkelde coke en zijn deelname aan een criminele organisatie zou eigenlijk zes jaar cel geëist kunnen worden volgens het OM, maar is de eis lager omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht.
Volgens het psychologische rapport heeft de man door zijn autisme een beperkt probleemoplossend vermogen, heeft hij een laag zelfbeeld en is hij verslavingsgevoelig. Zo blowde hij veel. Dat alles maakt hem kwetsbaar en volgens de reclassering dus verminderd toerekeningsvatbaar.

Schoon schip maken

Volgens de man zelf, die uit kerkelijke gezindte komt en eerder aangaf schuldbelijdenis in de kerk te willen doen, gaat het inmiddels veel beter met hem. "Ik heb goed contact met mijn familie, een vaste baan als isolatiemonteur, ik lees veel boeken en blow veel minder."
Zijn advocaat benadrukte ook dat zijn cliënt schoon schip wil maken en met een gevangenisstraf niet het juiste doel, namelijk 'iemand bijsturen' bereikt wordt.
Wat de rechtbank een passende straf vindt, hoort de Vlissingse verdachte pas op 7 april. De rechters nemen uitgebreid de tijd om uitspraak te doen in de drugssmokkelzaak met tien verdachten.