Hoek staat voor hels karwei in jacht op eerherstel tegen Barendrecht

De voetballers van Hoek hervatten morgen na een korte winterstop het seizoen in de Derde Divisie. De ploeg van trainer Pieter Ongena gaat op bezoek bij de nummer vijf van de ranglijst: Barendrecht. Een tegenstander van formaat, die voor de onderbreking een uitstekende serie neerzette en Hoek van het kastje naar de muur speelde eerder dit seizoen.
Steve Schalkwijk
Steve Schalkwijk opent morgen de jacht op zijn eerste treffer in 2023 (archief) © Orange Pictures
"In de thuiswedstrijd hadden we enorm veel problemen met Barendrecht", aldus Ongena, die toen nog als assistent-trainer van Hoek zag hoe zijn ploeg met 5-1 verloor. "Dat kwam ook doordat wij hen lieten voetballen. Een van hun middenvelders (Joey Jongman, red.) kon daardoor het spel echt dicteren. Morgen moeten we de duels durven aan te gaan, anders staan we voor hetzelfde probleem."

De Smet

Hoek speelde in de winterstop gelijk tegen oefentegenstander HO Kalken (3-3) en vorige week werd derdeklasser Terneuzen eenvoudig verslagen (6-0). Een speler in het bijzonder is goed uit de jaarwisseling gekomen, aldus Ongena. "Mathieu De Smet. Die maakt een scherpe indruk. Voor de onderbreking had hij het er moeilijk mee dat-ie er aantal wedstrijden op de bank zat. Ik ben supertevreden over de houding die hij nu laat zien."

Smallere selectie

De selectie van Hoek is de voorbije weken smaller geworden. Jahrdell Constansia verkaste in jacht op meer speelminuten naar Dikkelvenne in België. Karim Bannani was in de eerste seizoenshelft een vaste waarde als linkervleugelverdediger, maar hij ontbreekt de laatste weken. Zijn contract liep eind vorig jaar af en tot op heden is Hoek er nog niet in geslaagd de 24-jarige verdediger uit Terneuzen langer aan zich te binden. Ongena: "Ik hoop dat hij blijft, maar ze zijn er nog niet uit. Er zou ook interesse zijn van andere clubs."
Voetbal Pieter Ongena Hoek
Pieter Ongena langs de lijn als trainer van Hoek (archief) © Orange Pictures
Giovanni Delannoy en Lars Knipping maakten de afgelopen weken weer hun rentree op het trainingsveld bij Hoek. "Lars staat morgen nog niet onder de lat. Finn (Murre, red.) doet het prima als zijn vervanger en hij is nog niet geheel fit." Delannoy kwam in de oefenwedstrijd tegen Terneuzen al in actie en moet de komende weken volledig wedstrijdfit worden. Verdediger Roycel James, die maanden uit de roulatie was, zit in eenzelfde traject.
Hoek sloot de eerste seizoenshelft af als negende en is dus middenmoter. Tegenstander Barendrecht verloor in de laatste negen duels slechts een keer; koploper GVVV werd in die reeks met overtuigende cijfers (5-2) aan de zegekar gebonden. De Zeeuws-Vlaamse formatie kan hoop putten uit het recente verleden; vorig seizoen won het op bezoek in Barendrecht met 1-3.
De aftrap van Barendrecht-Hoek is morgen om half drie op sportpark De Bongerd. Het duel is live te volgen via Twitter @omroepzldsport en het liveblog op onze website. Na afloop is een verslag van de wedstrijd te lezen op www.omroepzeeland.nl/sport. Later wordt dit bericht aangevuld met een samenvatting met daarin onder meer de goals.