'Zorgwethouders moeten excuses aanbieden voor problemen Intervence'

De zorgwethouders van de dertien Zeeuwse gemeenten moeten excuses aanbieden aan de werknemers in de jeugdzorg en vooral aan de jongeren die van de zorg afhankelijk zijn. Dat vindt de Middelburgse gemeenteraad naar aanleiding van de problemen die twee jaar geleden ontstonden toen de Zeeuwse gemeenten op aandringen van de wethouders het contract met zorgverlener Intervence opzegden. Dat leidde tot veel onzekerheid bij jongeren, ouders en zorgmedewerkers.
Clement Remijnse
Clement Remijnse © Gemeente Middelburg
Twee jaar geleden werd op aandringen van de Zeeuwse zorgwethouders besloten te stoppen met de jeugdhulp van Intervence, omdat ze ontevreden waren over het functioneren van deze organisatie. Volgens een rapport van Zeeuwse rekenkamers werden de problemen bij Intervence verergerd doordat de wethouders beslissingen namen waartoe ze niet bevoegd waren en waarvoor hen de kennis ontbrak.

Gesprek aangaan

Daarom is een vorm van relatieherstel nu op zijn plaats, vindt het Middelburgse raadslid Clement Remijnse (ChristenUnie). "Want de wethouders deden dingen die niet hoorden, waardoor er een hoop ellende is ontstaan bij jongeren en zorgmedewerkers. Uiteraard moet er meer gebeuren dan het uitspreken van excuses. Kijk terug wat er is gebeurd en vooral naar wat er niet goed ging."
Remijnse zou het heel mooi vinden als de Zeeuwse zorgwethouders het gesprek aangaan met de zorgmedewerkers en de jongeren die van de jeugdzorg afhankelijk zijn. "Wellicht is dat niet makkelijk te organiseren, maar het zou een fantastische stap zijn om het vertrouwen te herstellen."

Democratische controle

Daarnaast moeten er nog twee dingen gebeuren. Remijnse: "Gemeenteraden moeten meer invloed krijgen op gemeenschappelijke regelingen zoals de inkoop van jeugdzorg, maar ook op Orionis en de Veiligheidsregio. Op zich is er niets mis mee als gemeenten samenwerken om bepaalde zaken beter te kunnen aanpakken. Het grote probleem is dat raadsleden in de deelnemende gemeenten er nauwelijks zicht hebben, laat staan democratische controle op kunnen uitoefenen. Inmiddels bepaalt nieuwe wetgeving dat er adviescommissies moeten komen waarin raadsleden zitting hebben."

Meer deskundigheid

Ook moet er volgens het Middelburgse CU-raadslid meer deskundigheid komen. "Als je op grote schaal jeugdzorg moet inkopen, schakel dan deskundigen in. Want je krijgt dan als gemeente te maken met de nationale overheid, ministeries, de Inspectie Gezondheid en Jeugd. Zorg dan als gemeente dat je goed advies krijgt wat betreft wetgeving en wat juridisch al dan niet haalbaar is."

Crisisteam

Inmiddels hebben de Zeeuwse zorgwethouders de eerste maatregelen aangekondigd om het in de toekomst beter te doen op het gebied van de jeugdzorg. Zo willen ze een crisisteam oprichten voor als er zich nog eens een situatie zoals bij Intervence voordoet. Op dit moment wordt bekeken welke deskundigen in dit team moeten komen.
Dit is een artikel van WFM96.