Zeeuwse bibliotheken kunnen niet zonder boetes: 'We hebben de inkomsten nodig'

Geen boete meer voor het te laat inleveren van een boek. Bij dertig procent van de landelijke bibliotheken is dit al zo, maar bij de Zeeuwse bibliotheken verwachten ze niet dat dit op korte termijn gaat gebeuren. "Momenteel hebben wij die inkomsten nodig anders kunnen we niet goed functioneren. Jaarlijks zou het gaan om een paar ton die we dan Zeelandbreed mislopen, dus dat is echt wel iets om rekening mee te houden in de begroting", zegt Antoinette van Zanten, hoofd dienstverlening en educatie bij ZB.
Zeeuwse bibliotheken hebben inkomsten van boetes nodig; 'Over drie jaar hopen we dat dit niet meer hoeft'
Het is stil op maandagochtend in de bibliotheek in Middelburg, maar de mensen die er rondlopen zouden het wel prettig vinden als de boetes verdwijnen. "Ik heb soms geen tijd om het boek uit te lezen en dan ben ik een paar dagen te laat met inleveren. Het zou fijn zijn als ik daar niet meer voor hoef te betalen", zegt een vrouw die bij de bestsellers kijkt. Een man aan de krantentafel is het daarmee eens: "Ik ben nooit te laat met inleveren, dat is een kwestie van discipline. Toch denk ik dat veel mensen het zullen waarderen, want die paar dubbeltjes die de bibliotheek ervoor vangt zetten denk ik geen zoden aan de dijk."

Slecht voor imago

Daar zit hij mis, want Van Zanten laat weten dat er dagelijks tientallen boetes worden uitgedeeld. "Per maand gaat het om duizenden euro's. Er zijn toch een hoop mensen die het door allerlei omstandigheden vergeten of niet speciaal naar de stad gaan om een boek in te leveren dus het bedrag loopt best op." Toch ziet ze de boetes net als de klanten liever verdwijnen. "Het heeft op ons imago en uitstraling een slechte invloed. Ik denk dat het een drempel kan zijn voor mensen om lid te worden, omdat ze bang zijn dat ze de deadline vergeten en een boete riskeren."
ZB boeken boetes
Antoinette van Zanten, hoofd dienstverlening en educatie bij de Zeeuwse bibliotheek, bij het inleverpunt © Omroep Zeeland
Mocht de bibliotheek boetevrij worden, betekent dit niet dat leners de boeken mogen houden. "We zullen herinneringen blijven sturen als de drie weken verstreken zijn. Na drie waarschuwen doen we een verzoek aan de klant of die een vergoeding wil betalen voor het boek zodat wij het kunnen vervangen", vertelt Van Zanten.

Drie jaar wachten

Geen enkele bibliotheek in Zeeland is momenteel boetevrij, maar over een aantal jaar hoopt Van Zanten dat daar verandering in komt. "We krijgen geld van het rijk. We verwachten dat we over ongeveer drie jaar daarvan kunnen rondkomen en we de boetes niet meer nodig hebben", zegt ze. Van Zanten verwacht niet dat dit invloed heeft op de collectie. "Ik verwacht dat mensen hun boeken na drie weken blijven inleveren. Landelijk werkt het, dus ik heb goede hoop dat het bij ons ook goed zal gaan verlopen."