Superbatterij bij Sluiskil zorgt voor efficiënter gebruik van zonne-energie

Door het plaatsen van een enorme batterij bij een zonnepark buiten Sluiskil wordt de opgewekte energie daar slimmer en efficiënter ingezet. Volgens het bedrijf Solarfields is de batterij uniek voor Zeeland en een voorbeeld voor alle zonneparken.
Bontepolder batterij
18 kasten maken tezamen de superbatterij © Omroep Zeeland
Het zonnepark Bontepolder is zo'n 11,5 hectare groot met 31.962 zonnepanelen er op. Op dit moment vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats, waardoor het er op de voormalige stortplaats nu nog een beetje verrommeld bij ligt. Projectmanager Finn Boeije van Solarfields verzekert dat het park snel netjes gemaakt gaat worden terwijl hij naar de plek loopt waar met een dure term de 'dynamische energieopslag' is neergezet.

Slim aangestuurde batterij

Op het eerste gezicht zijn het gewoon achttien kasten met wat letters en lichtjes erop. Maar bij elkaar is het een batterij die 5 megawattuur aan energie op kan slaan. Dit is vergelijkbaar aan de opslagcapaciteit van 2 miljoen AA-batterijen. Boeije is ermee in zijn nopjes. "Het is onze eerste grote batterij en hij is op verschillende manieren in te zetten, dat maakt dit zonnepark best uniek, naar onze mening. Er zijn wel andere zonne- en windparken met een batterij, maar omdat op deze locatie de netaansluiting gedeeld wordt, is de batterij in de Bontepolder speciaal."
Bontepolder batterij
Projectmanager Finn Boeije bij de superbatterij © Omroep Zeeland
Boeije legt uit dat de kasten binnen een uur opgeladen kunnen worden met een hoeveelheid energie van 5 megawattuur oftewel 5.000 kilowattuur. "Wanneer je realiseert dat een gemiddeld huishouden 10 kilowattuur per dag gebruikt, heb je ongeveer een idee hoeveel energie dat is. Zo'n 500 huishoudens bij elkaar", zegt hij. Alle panelen in het zonnepark bij Sluiskil, leveren bij elkaar op jaarbasis stroom voor 4.750 huishoudens.

Opbrengsten schommelen

"We wekken in Nederland een enorme hoeveelheid wind- en zonne-energie op. Maar omdat de zon niet altijd schijnt en het niet continu waait, zijn de opbrengsten onderhevig aan schommelingen.", gaat Boeije verder, "Daarom hebben we batterijen nodig om de overtollige energie op te slaan en vervolgens te gebruiken wanneer het niet waait of de zon niet schijnt." De batterij kan zowel aan het lokale net als aan het landelijke net leveren, wanneer daar om gevraagd wordt.
Bontepolder batterij
De superbatterij is gekoppeld aan zonnepark Bontepolder © Omroep Zeeland
De reden dat er nu steeds meer batterijen gekoppeld worden aan zonne- en windparken is omdat de techniek er nu klaar voor is en er een verdienmodel uit te halen valt. "Per megawattuur hebben we het nu over een half miljoen euro aan investering", zegt Boeije, "Met die kostprijs is het interessant om een batterij in gebruik te nemen en te laten opladen of leveren wanneer nodig."

De toekomst

Solarfields denkt dat het gebruik van superbatterijen bij parken de toekomst is. "We streven ernaar om bij de bouw van ieder nieuw park een batterij te plaatsen en die ook bij de al bestaande parken neer te zetten", redeneert Boeije, "En eigenlijk vind ik dat dit bij ieder zonnepark in Nederland zou moeten gebeuren."