Zeeuwse tuinvogeltellers (ook zonder tuin) gezocht

De Vogelbescherming roept Zeeuwen op om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, dit weekend. Er zijn namelijk te weinig tellers in onze provincie, vertelt Hanne Tersmette-Strijland van de Vogelbescherming. "We hebben geen honderdduizend mensen nodig, maar als er wat meer mensen structureel mee willen doen, zijn we daar heel blij mee."
Tuinvogeltelling
Een half uurtje tellen is genoeg © Omroep Zeeland
"Door de waarnemingen die we binnenkrijgen tijdens de Tuinvogeltelling en de andere onderzoeken die we doen, krijgen we een goed beeld van de soorten in de Nederlandse tuinen", vertelt Tersmette-Strijland in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
"In de tellingen zien we dat heel Nederland goed vertegenwoordigd is, maar in Zeeland tellen er net wat minder mensen mee. Daardoor kunnen we minder over de verschillende soorten zeggen."
Huismus in de tuin van Laura Knol
Huismus in de tuin van Laura Knol © Laura Knol
Wie mee wil doen met de telling, hoeft geen expert te zijn op het gebied van vogels. "Je moet het vooral leuk vinden en het geduld hebben om even een half uurtje te tellen."
Op welk tijdstip je dat doet, maakt niet zoveel uit. Maar de meeste kans op vogels heb je 's ochtends vroeg en 's middags vlak voor de schemering.

Geen tuin? Geen excuus

Om te helpen met het herkennen van de vogels, heeft de Vogelbescherming een lijst opgesteld met de meest voorkomende vogels op hun website. "Dan zie je meestal wel: oh, dit is de vogel met het zwarte petje, dat is de koolmees. En ja, dat is de merel." Als er exotisch uitziende vogels in je tuin vliegen, kan je een foto maken en die naar de Vogelbescherming sturen, raadt Tersmette-Strijland aan.
Geen smoesjes om niet mee te doen met de Tuinvogeltelling dus. Zelfs als je geen tuin hebt, is dat geen excuus. "Het mag ook vanaf je balkon!"