Roep om extra petanquebaan in Breskens: 'Zo blijf je bezig en kom je onder de mensen'

Leg een derde petanquebaan aan in Breskens. Dat verzoek hebben spelers van het spel gedaan aan de gemeente Sluis. De huidige twee banen voldoen niet voor het aantal deelnemers, ze komen ruimte tekort.
Inwoners Breskens willen een extra petanquebaan op het Spuiplein.
In het verleden zijn in Breskens op het Spuiplein twee petanque-banen aangelegd. Deze zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor toeristen. "Petanque is een spel dat kan worden gespeeld door jong en oud", zegt Hans Pieters die een brief naar de gemeente Sluis schreef met het verzoek om een extra baan. "Met name in de zomer komen we ruimte tekort. Een extra baan zou echt een uitkomst zijn."

Onder de mensen

Omdat het laagdrempelig is qua fysieke inspanning wordt het vaker door ouderen gespeeld. "Het is ideaal om bezig te zijn en onder de mensen, zeker voor ouderen", zegt Pieters. "Er zijn heel wat mensen alleen komen te staan en die komen nu ook hun huis uit en zijn lekker bezig."
Het gaat er soms serieus aan toe op de baan.
Het gaat er soms serieus aan toe op de baan © Omroep Zeeland

Hoe wordt het spel gespeeld?

Het spel wordt gespeeld door 2 teams van 2 spelers met elk 3 petanqueballen. Per baan kunnen er dus 4 spelers tegelijk spelen.
Een spel is klaar als het een van de teams lukt om 13 punten te halen. Gemiddeld duurt een partij ongeveer een half uur.
Ze komen ruimte tekort op de petanquebanen in Breskens, met name in de zomer.
Ze komen ruimte tekort op de petanquebanen in Breskens, met name in de zomer © Omroep Zeeland
De aanleg van een derde baan kost volgens Hans Pieters zo'n twee- tot drieduizend euro. "Maar als wij zelf mee helpen, kan het ook voor minder. De petanquebaan in Breskens is voor arm en rijk, jong en oud. Het gaat eenzaamheid tegen, zorgt voor sociale controle op het Spuiplein en voor de mensen onderling. En het zorgt ervoor dat mensen in beweging blijven."

Wethouder is benieuwd

Vanavond komt de brief van Pieters aan de orde in de commissie Ruimte/AB van de gemeenteraad van Sluis. Wethouder Marian van Oostenbrugge, portefeuillehouder van sportaccommodaties, heeft laten weten dat ze ' benieuwd is naar de reacties en de nadere toelichting op de brief'.