Nieuwe lijsttrekker PVV staat voor een grote opdracht na jarenlang gerommel in de Staten

Fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad in Terneuzen, Patrick van der Hoeff, gaat met louter Zeeuws-Vlamingen proberen om de magere jaren van de PVV in Provinciale Staten te doen vergeten. De laatste vier jaar kwam de partij alleen in het nieuws door ruzie en achterklap.
PVV Statenverkiezingen
Lijsttrekker PVV Zeeland, Patrick van der Hoeff bij start verkiezingscampagnes © Omroep Zeeland
Van der Hoeff wil er eigenlijk niet over praten. "Het verleden is het verleden, ik kijk liever vooruit", zegt hij. Er valt ook weinig te winnen bij het oprakelen van de verscheurende twist tussen Statenleden Van Dijk en Bosch, die elkaar vlak na de verkiezingen in 2019 openlijk bevochten en besmeurden. Toen de rook opgetrokken was bleef er van de PVV, die ooit in 2011 uit het niets met vijf zetels de Statenzaal binnentrok, slechts een enkele zetel over.

Minder werken, meer politiek

Supermarktmanager Van der Hoeff voelt zich vereerd dat hij vanuit Den Haag is gevraagd om de provinciale kar te gaan trekken. Met zijn werkgever heeft hij afgesproken om minder te gaan werken, zodat hij zich kan richten op zijn taken in de gemeenteraad en de Staten.
PVV Statenverkiezingen
Patrick van der Hoeff tussen andere lijsttrekkers voor Provinciale Staten © Omroep Zeeland
Hij voelt zich gesterkt door lijstgenoot en Tweede Kamerlid Raymond de Roon uit Aardenburg. "Die man brengt zo veel ervaring met zich mee", zegt Van der Hoeff. "Korte lijntjes naar Den Haag. Ik ben heel blij om die man naast me te hebben." De Roon gaat, wanneer hij gekozen wordt, het lidmaatschap van de Tweede kamer combineren met een plek in Provinciale Staten.

Alleen Zeeuws-Vlamingen op de lijst

De rest van de kieslijst, die met zeven namen ongewoon kort is, wordt gevuld door alleen maar Zeeuws-Vlamingen. Sterker nog, op De Roon na zijn het allemaal mensen uit Terneuzen. "Ik heb uit mijn eigen netwerk moeten vissen. Ik heb de laatste tijd heel veel aanmeldingen gehad van mensen die op de lijst willen komen voor de PVV. Alleen dat zijn mensen die ik nog maar kort ken. Zes weken, tien weken. Op basis daarvan wil ik geen lijst maken. Ik wil mensen om me heen waar ik op kan bouwen."
PVV Statenverkiezingen
Patrick van der Hoeff op weg naar de statenzaal © Omroep Zeeland
De PVV wil de provincie intrekken en de boodschap van de partij verkondigen. Deze gaat vooral over het terugdringen van immigratie en islam, een tolvrije tunnel en meer politie en zorg. Van der Hoeff hoopt dat, net als in Zeeuws-Vlaanderen, de rest van Zeeland weer in de geloofwaardigheid van de partij gaat geloven. Hij mikt op drie zetels.