Dit zijn de bijzondere uitzendingen van Omroep Zeeland rond de Watersnoodramp

Precies 70 jaar na de Watersnoodramp staat Omroep Zeeland stil bij de impact die de ramp had en nog steeds heeft. Dat doet de omroep op radio, tv en online. Zo kan je live de herdenking in Ouwerkerk meekijken, praten we met getuigen, zenden we documentaires uit en is er een speciale tv-uitzending met klassieke muziek en bijzondere gasten vanuit de kerk in Renesse. In dit artikel een overzicht van wat je kan verwachten.

31 januari: live uitzending Jacobuskerk Renesse

Op de avond voorafgaand aan de herdenkingsdag, 31 januari, staan klassieke muziek en bijzondere gasten centraal in de live tv-uitzending 'Nooit Vergeten'. Om 20:30 uur start bij Omroep Zeeland het programma vanuit de Jacobuskerk in Renesse, gepresenteerd door Mirjam van Wouwe (Omroep Zeeland) en Ab Nieuwdorp (presentator bij NPO Klassiek). Het duurt tot 22.00 uur.
persfoto herdenkingsconcert
Mirjam van Wouwe en Ab Nieuwdorp presenteren herdenkingsavond Watersnoodramp © Omroep Zeeland/vrij
'Nooit Vergeten' wordt herhaald op zondagmiddag 5 februari om 16.00 uur. De aflevering is terug te kijken via de website bij uitzending gemist. Kijk voor de volledige programmering op omroepzeeland.nl/watersnoodramp.

1 februari: hele dag live tv & documentaires

Presentator Mirjam van Wouwe en verslaggever Martijn van der Werff doen op 1 februari verslag tussen 9.00 en 17.00 uur van de herdenkingsdag rond 70 jaar Watersnoodramp. Gesprekken met getuigen en betrokkenen worden afgewisseld met tv-programma's over de Watersnoodramp, zoals Trugkieke en Ik ben van 1953.
Vanaf 11.00 uur kijk je live mee naar de herdenking van de Watersnoodramp in Ouwerkerk. 's Middags kan je van 12.00 tot 13.00 uur en van 14.00 - 15.00 uur meekijken naar het symposium van het Watersnoodmuseum, met verschillende sprekers.Tussendoor spreken presentator Mirjam van Wouwe en verslaggever Martijn van der Werff mensen over de Watersnoodramp en de herdenking.
Aan het einde van de middag, om 16.00 uur, zie je De nacht van '53, een programma van de EO en Omroep Zeeland waarin presentator Kefah Allush de kijker meeneemt in de dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. 's Avonds, om 20.30 uur en 22.00 uur wordt de documentaire Ik was kind in 1953 van Bart Grimbergen uitgezonden. Zes kinderen van toen vertellen daarin hun verhaal.

1 februari: radio

Ook de radio-uitzending staat op woensdag 1 februari de hele dag in het teken van de Watersnoodramp met verhalen van mensen die erbij waren, Zeeuwen die de Watersnoodramp verbeeldden in een (kunst)werk en experts over de toekomst en de doorlopende strijd tegen het water. Verslaggever Anke Tanihatu doet live verslag vanuit het Watersnoodmuseum.
Uiteraard zijn de tv- en radio-uitzendingen ook via de website te volgen en is er een liveblog over alles wat er die dag gebeurt in Zeeland rondom de 70-jarige herdenking.