liveblog | 1 februari 2023

Lees terug: Zo stond Zeeland stil bij 70 jaar Watersnoodramp

  • Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de dijken in Zeeland en andere delen van Zuidwest-Nederland doorbraken tijdens de Watersnoodramp in 1953. In het rampgebied vielen 1.836 slachtoffers, waarvan 865 in Zeeland.
  • Via dit liveblog, een live tv-uitzending en de radio-uitzending deed Omroep Zeeland de hele dag verslag van de herdenkingsdag rond 70 jaar Watersnoodramp. Onze verslaggevers waren bij herdenkingen in Oosterland, Sirjansland, Kortgene, Sint Philipsland en natuurlijk bij de nationale herdenking in Ouwerkerk. Ook kon je meekijken naar het symposium van het Watersnoodmuseum.
  • Het liveblog is inmiddels afgesloten.
Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023, 16:48 uur
16:48

Liveblog afgesloten, tv-uitzending terugkijken

Dit liveblog is afgesloten. Wil je de tv-uitzending (of stukken daarvan) terugkijken? Dat kan via onderstaande video. Zie je de video niet? Bekijk dan op Facebook.
16:20

Directeur Watersnoodmuseum tevreden over de herdenking

Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum, kijkt tevreden terug op de dag: "Het was een indrukwekkende dag. We doen het tenslotte voor alle nabestaanden en overlevenden van de Ramp." Volgens Louwerse was het drukker dan ooit bij de herdenking in Ouwerkerk. Ook over de inhoud kreeg hij veel positieve reacties. "Ik hoor dat men zo onder de indruk was van alle verhalen. Heel veel indruk maakte vooral ook Benjamin uit België, die in 2021 bij de overstromingen zijn vriendin verloor. Hij kon het zo mooi vertellen, daar kreeg je kippenvel van. Het is actueler dan ooit."
Ook is Louwerse blij met de toezegging van minister Harbers, wiens ministerie 400.000 euro schenkt aan het Watersnoodmuseum.
Directeur Watersnoodmuseum: 'Het was een indrukwekkende dag'
Dat het onderwerp actueler is dan ooit, bleek uit de toespraak van Benjamin (16) uit België. Hij vertelde over zijn vriendin Rosa, die overleed tijdens de overstromingen in 2021. "Er liep een beekje vlakbij het huis waar we verbleven. We zagen het waterlevel stijgen seconde per seconde. We waren compleet verrast. Ik weet niet hoe het gebeurde, maar op een gegeven moment zag ik hoe Rosa gegrepen werd door het water. Ik hield haar vast, maar het monster was te sterk. Het water was veranderd in een kolkend bruin monster, dat ons meesleurde."
Beluister de indringende toespraak van Ben hier terug:
Benjamin (16) verloor zijn vriendin Rosa tijdens overstromingen in België in 2021
16:44

Ook een watersnoodherdenking op de Zeedijk bij Kruisdorp

16:00

Forensisch onderzoeker van de politie Hans Geldof krijgt erepenning

Hans Geldof, forensisch onderzoeker van de politie, krijgt een erepenning van het Watersnoodmuseum
Forensisch onderzoeker van de politie Hans Geldof heeft een erepenning van het Watersnoodmuseum gekregen. De onderzoeker zette zich jarenlang in om via DNA-verwantschapsonderzoek naamloze slachtoffers van de Watersnoodramp te identificeren. Geldof was vanmiddag totaal verrast. "Dit is fantastisch, ik had me niet kunnen indenken dat ik van zo'n organisatie erkenning zou krijgen voor het werk dat ik doe."
Op 1 april gaat Geldof met pensioen. Zijn werk loslaten zal moeite kosten. "Het blijft in je hart zitten", zegt Geldof. Want erepenning of niet, de grootste beloning is toch het teruggeven van een naam. "Het is iets aparts om mensen op die manier te kunnen herenigingen met hun vermiste familieleden."
Hans Geldof
Forensisch onderzoeker Hans Geldof ontving vandaag de erepenning van het Watersnoodmuseum. Het is voor de derde keer dat de penning werd uitgereikt © Omroep Zeeland
Nog altijd zijn er 104 mensen vermist. Karla Peijs, die de erepenning aan Geldof overhandigde, riep familieleden van vermisten dan ook op hun DNA af te staan. "Hoe verder het familielid van de vermiste afstaat, hoe moeilijker het wordt om een match te maken. Mocht u het overwegen, breng dan zo snel mogelijk uw DNA in. Hoe naaster de familie, hoe zekerder het verwantschap kan worden aangetoond." Volgens Peijs was Geldof z'n werk niet altijd makkelijk, zeker niet in Zeeland. "Veel gelovigen geloven dat je de mensen in een graf met rust moet laten."
Overigens stopt het werk van Geldof niet, de politie heeft hem verzekerd het voort te zetten. Een oproep om DNA af te staan leverde een paar weken geleden tientallen aanmeldingen op. "De meest eenzame mensen bij deze ramp zijn de mensen die hun naasten nog niet hebben gevonden", vatte Peijs het vanmiddag samen. "Nog eenzamer zijn de mensen die in dat naamloze graf liggen."
15:21

Stille tocht Sint Philipsland

14:54

Tweede Kamerlid Van den Hil: 'Verbaasd dat er zo weinig aandacht aan geschonken werd in de Tweede Kamer'

Jacqueline van den Hil uit Goes was vandaag als enig Tweede Kamerlid aanwezig bij de herdenking van de Watersnoodramp in Ouwerkerk. Eerder verbaasde ze zich al over het gebrek aan aandacht in de Tweede Kamer voor de Watersnoodramp. "Ik was verbaasd dat er in de Tweede Kamer zo weinig aandacht aan geschonken werd." Daarom benaderde ze eerder al voorzitter Vera Bergkamp. Door haar initiatief werd in Den Haag voor het eerst in jaren in de grote plenaire zaal aandacht besteed aan de ramp. Dat gebeurde vanmiddag.
Voorzitter Vera Bergkamp sprak de Tweede Kamer toe. "De Watersnoodramp, de omvang, het verdriet, maar ook de enorme hulpvaardigheid mogen we nooit vergeten. Daarom vond ik het belangrijk er even bij stil te staan."
Tweede Kamer staat in Den Haag stil bij Watersnoodramp
Van den Hil vertegenwoordigde vanochtend bij de nationale herdenking de Tweede Kamer. "Het is een gewone Kamerdag", vertelde ze daarna. "Normaal is het zo dat je dan aanwezig bent in de Tweede Kamer. Maar omdat ik namens de Tweede Kamer aanwezig ben, mocht ik in Zeeland zijn."