Vuilnismannen, boa's en andere gemeentemedewerkers staken voor hogere lonen

Op verschillende plaatsen in het land wordt deze maand gestaakt door vuilnismannen, boa's en andere gemeenteambtenaren. Ook in Zeeland worden voorbereidingen getroffen voor een staking, laat vakbond FNV weten. Wanneer de Zeeuwse gemeenteambtenaren hun werk neerleggen wordt later deze week bekendgemaakt.
vuilnismannen
Onder andere vuilnismannen leggen hun werk neer © ANP
De ambtenaren staken voor een verbetering van de cao. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) bood werknemers een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. De bond wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist FNV een eenmalige uitkering van 1.200 euro en een automatische prijscompensatie voor 2024.
Afgelopen week verliep het ultimatum dat FNV aan de werkgever had gesteld. Daarom wordt nu het werk neergelegd.

Geen lege prullenbakken en parkeerboetes

De acties starten vandaag in Almere, waarna verschillende gemeentes volgen. Het zullen vooral de medewerkers van reinigingsdiensten zijn die het werk neerleggen, laat FNV weten. Zo kan het zijn dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto's niet rijden. Ook kan het zijn dat boa's geen parkeerboetes uitdelen.
Almere staking FNV
In Almere zijn de stakingsacties al van start © ANP
De vakbond sluit niet uit dat de acties overslaan naar kantoorpersoneel, waardoor bijvoorbeeld paspoort- of rijbewijsaanvragen langer kunnen duren. In verschillende gemeentes wordt gestaakt, Daarnaast wordt er op 15 februari een landelijke demonstratie georganiseerd. Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn om digitaal aan te sluiten.

Ook sociale werkbedrijven staken

De gemeentemedewerkers zijn niet de enigen die staken deze maand. FNV laat weten dat ook de medewerkers van sociale werkbedrijven gaan staken voor hogere lonen en reiskostenvergoeding.