Ondernemingsraad gemeente Vlissingen beschuldigt raadsleden van POV, PvdA en SP van lastercampagne

De or van de gemeente Vlissingen uit in een brief aan zijn directeur kritiek op oppositiepartijen Perspectief op Vlissingen (POV), PvdA en SP. Raadsleden van deze partijen lieten zich op 20 december in een artikel van Omroep Zeeland kritisch uit over het in hun ogen te luxueuze kerstfeest dat de gemeente voor de ambtenaren had georganiseerd. Dit leidde volgens de or tot berichtgeving die op 'een lastercampagne' leek.
Stadhuis Vlissingen
De or van de gemeente Vlissingen uit in een brief aan zijn directeur kritiek op oppositiepartijen © Omroep Zeeland
In het artikel van Omroep Zeeland zei POV-raadslid Pim Kraan: "Ik gun de ambtenaren een kerstfeest, maar deze overdaad past absoluut niet bij een armlastige gemeente." Priscilla Kuipers (SP): "Aan het feest wordt meer geld uitgegeven dan de 14.000 euro die Vlissingen weigerde aan de Voedselbank Walcheren te geven. Ik heb gehoord dat van sommige ambtenaren zo'n luxe feest ook niet hoeft." Frances Oreel (PvdA) "Ik word er letterlijk misselijk van. Zo'n feest kun je gewoon niet maken. Het is een totaal verkeerd signaal naar onze inwoners die niet genoeg te eten hebben deze kerst of de kachel uit laten, uit angst voor de hoge energierekening."

'Tendentieus'

Hoe anders was het commentaar van raadsleden die tot de collegepartijen behoren. John Dooms van de Lokale Partij Vlissingen (LPV): Het is een storm in een glas water. Dit feest past volledig binnen de begroting." Rieky Bostelaar (GroenLinks): "Er zijn inwoners die het niet breed hebben, maar ik snap dat de gemeente de medewerkers een feest wil aanbieden. Je moet je personeel goed behandelen, zeker nu er diverse werkgevers op zoek zijn naar nieuwe mensen."
Ook burgemeester Bas van den Tillaar, verantwoordelijk voor personeel en organisatie, gaf zijn mening: "Het klopt dat we na twee jaar afwezigheid weer een reguliere kerstbijeenkomst organiseren voor onze medewerkers. Hiervoor is ieder jaar een budget in de begroting opgenomen." Daags na het feest liet de burgemeester weten dat hij de kritiek van de oppositie 'tendentieus' vond en een 'karikatuur van de werkelijkheid'.
Toekomst cultuurorganisaties Vlissingen
Het stadhuis van Vlissingen © Omroep Zeeland
In hun brief schrijven or-voorzitter Marc de Baar en secretaris Arjan van den Beld: "We gaan ervan uit dat de kerstbijeenkomst niet wordt misgund door de betrokken raadsleden. Waarschijnlijk gaat het alleen om de kosten. Toch is dat vreemd, aangezien de raadsleden bekend zijn met de begroting waarin een bedrag is vastgesteld voor personeelskosten. Daarnaast zijn er budgetten voor politieke doelen, zoals armoedebestrijding. We spreken onze zorgen uit dat raadsleden een politiek doel proberen te bereiken ten koste van het personeel. Dat is geen chique manier van politiek bedrijven en het brengt schade toe aan de werkrelatie tussen raadsleden en medewerkers."
De or is ook boos dat de raadsleden hun kritiek niet via vragen aan B&W hebben geuit, maar via de media. "Dit geeft voeding aan het beeld dat gemeenteambtenaren zakkenvullers zijn. Dat hebben de medewerkers van de gemeente Vlissingen niet verdiend."

Openbaar maken

Pim Kraan (POV) wijst er naar aanleiding van de or-brief op dat het medewerkers van de gemeente waren die zich bij hem beklaagden over het luxueuze karakter van het feest. Frances Oreel (PvdA) is verbaasd dat de gemeente de brief online heeft gezet. "Want de laatste zin luidt: 'Desgewenst mag u deze brief delen met de leden van het college en de gemeenteraad'. Dat schrijven ze aan hun directeur Richard Wiskerke, de gemeentesecretaris. Ze hebben het dus niet over openbaar maken. Dat is nu wel gebeurd."
Dit is een artikel van WFM96.