Geld van het Rijk voor stikstofplannen ook in Zeeland niet voldoende

Het budget dat het kabinet voor de stikstofplannen heeft gereserveerd is niet voldoende om in Zeeland de stikstofproblematiek te kunnen aanpakken. Dat laat gedeputeerde Anita Pijpelink weten naar aanleiding van berichtgeving in de NRC. Pijpelink wil geen bedrag noemen en kiest naar eigen zeggen bewust haar woorden zorgvuldig.
Stikstofbeleid natuur landbouw
Verschillende organisaties trekken samen op om het stikstofprobleem aan te pakken © Omroep Zeeland
Om de stikstofcrisis het hoofd te kunnen bieden heeft het kabinet de aanpak neergelegd bij de provincies. Iedere provincie moet voor haar gebied een plan maken waarin staat hoe ze de stikstofuitstoot wil terugdringen. Om dat voor elkaar te krijgen stelt het kabinet ook een budget beschikbaar. Het gaat in totaal om 24,3 miljard euro.
Maar na rondvraag van de NRC blijkt dat veel provincies helemaal niet voldoende hebben aan dat budget. Zeeland wordt niet in het artikel genoemd. Maar desgevraagd laat Pijpelink weten dat ook Zeeland tekort gaat komen. "Dan ga je een rekensommetje maken en zelfs met de gelden die in het klimaatfonds zitten - want die reken ik er dan maar even bij - ligt het in lijn der verwachting dat wij daar niet voldoende aan hebben, zeg ik voorzichtig."
We willen een zo realistisch mogelijke claim neerleggen.
Gedeputeerde Anita Pijpelink over het niet toereikende budget van het kabinet
Volgens Pijpelink benoemt ze het woord 'voorzichtig' expliciet. "Ik kijk er met gemengde gevoelens naar dat andere provincies concrete bedragen noemen. Als een aantal provincies die claim al zo neerlegt dan gaat iedereen een rekensom maken. Dat is niet handig, denk ik."
Daar komt volgens de provinciebestuurder bij dat ze simpelweg geen concreet bedrag kan noemen, omdat ze het nog niet zeker weet. "Als je een bedrag gaat noemen dat vervolgens bij lange na niet genoeg is, dan vind ik dat pijnlijk. We willen de claim zo realistisch mogelijk gaan doen."

Niet uit de voeten met het budget

Daarmee is duidelijk dat ook Zeeland, hoewel de opgave om hier stikstofuitstoot terug te dringen vele malen minder groot is dan in andere provincies, financieel niet uit de voeten kan met het budget van het Rijk. Aankomende vrijdag informeert het provinciebestuur de partijen in Provinciale Staten. Die hebben daar al eerder om gevraagd zodat ze in juni naar eigen zeggen 'niet overvallen worden' en tussentijds punten mee kunnen geven in de opmaak van het plan.