Gouden tijden voor trouwe volgers van de bouw van de Nieuwe Sluis: 'Hier geniet ik nou écht van'

Millimeter voor millimeter zakt de eerste brug van de Nieuwe Sluis in Terneuzen op zijn definitieve plaats. Het is een precisiewerkje. En nog spannend ook: want past het in China gemaakte onderdeel wel?
Plaatsen van eerste brug over Nieuwe Sluis is millimeterwerk
Dat was ook de vraag die de moeder van Eric Marteijn, projectdirecteur van de Nieuwe Sluis, aan hem vroeg toen de bruggen en deuren voor de sluis een paar maanden geleden aankwamen in Zeeland. "Ik heb heel veel vertrouwen in de professionaliteit van de ontwerpers. Maar uiteindelijk is mijn stelling altijd: het is pas klaar als het klaar is. Dus in de loop van maandag of dinsdag kunnen we pas met zekerheid zeggen of het ook écht past."

Een drukte van jewelste

Of het plaatsen van de brug allemaal goed ging vanmorgen, werd niet alleen gecontroleerd door Marteijn. Op de uitkijktoren bij het sluizencomplex hadden liefhebbers van bijzonder transport en groot materieel zich verzameld. Het is de laatste dagen een komen en gaan van nieuwsgierige aagjes.
Eerste brug invaren Nieuwe Sluis
De uitkijktoren stond vol met liefhebbers van groot materieel en bijzonder transport © Omroep Zeeland
Zoals Willem de Jonge die voor de derde keer de bouw van een sluis in Terneuzen meemaakt. Hij loopt dagelijks van zijn woning aan de Zeedijk naar het uitkijkpunt. "Het is een unicum dat ik dit op mijn leeftijd nog meemaak," zegt hij vol trots met een camera rond zijn nek.
Hij heeft zelf in de transportwereld gewerkt. Nu hij met pensioen is, kan hij het niet laten om foto's te komen maken van het bouwproject. "Hier geniet ik nou écht van."

Brug in de spotlight

Ook de projectdirecteur geniet van de gebeurtenissen die nu en de komende twee weken plaats zullen vinden. "Ik kwam hier vanmorgen aanrijden op het sluizencomplex, en de brug lag in de spotlights. Ja, dan vind ik dat echt wel mooi." Het is een bijzondere mijlpaal, vooral omdat hij zo zichtbaar. "Al vind ik alle werkzaamheden bijzonder," aldus Marteijn. "Want er wordt ook zo veel gedaan dat niet zichtbaar is."
Morgen komt de eerste deur in Terneuzen aan. Die wordt over het Kanaal van Gent naar Terneuzen gevaren. Voordat-ie geplaatst kan worden, moet de deur - zo groot als een flatgebouw - gekanteld worden. Hij moet namelijk verticaal de deurkas in. Dat gebeurt zondag en Willem heeft al toegezegd dat hij dan weer komt kijken.
De aankomst en het kantelen van de eerste deur is te volgen via de webcam van de Nieuwe Sluis. De definitieve tijdstippen worden gecommuniceerd via de website. Vanaf openbare plekken, waaronder de uitkijktoren, kan de operatie ook worden gevolgd.